Förvirring kring ”5-6% boränta”

Henry Ohlsson

Riksbankens ord om boräntor 3-4 gånger högre än idag, har väckt ömsom irriterat svenskarna. När vi lyssnar mer noggrant på källan så talar Henry Ohlsson på webb-tv om ”riktigt långt in i framtiden”. Vi talar om 10-20 år. Är då Riksbankens ord relevanta eller skrämsel? Bilden går isär: Rösta här.

Riksbankens vicechef Henry Ohlsson höll ett tal och om räntan framöver. Ämnet är superviktigt. Men när han blev citerad lät det som att vi skulle få se boräntor på 5-6 procent inom bara några få år.

Det fick förstås vanligt folk och även makroekonomer att reagera. Vi andra har ju talat om extremlåga räntor i 5-10 år framöver. Inte konstigt heller att twitter-sifon intill visar på att hälften kallar ordvalen för ”skrämsel” och lika många säger ”relevant”. Rösta här.Riksbankens 5-6%

Men läser vi Henry Ohlsson mer noggrant så talar om han återkommande om ”riktigt långt in i framtiden”. Han säger det så ofta på filmen att det närmast blir komiskt. Filmen till och med heter så i url:n. Tänk om han valde att säga ett årtal, tänkte jag. Säg 15-20 år. Då hade nog förvirringen varit lite mindre.

Just årtal hittar vi däremot Henry Ohlsson talmanus. Där säger han ”10-15-20 år”… Men så långt in i framtiden kan vi närmast inte längre tala om en prognos. Ännu mindre hittar vi svenskar som tänker så långsiktigt. Istället talar Ohlsson närmast om makroteori. Därför blir det krångligt när Riksbanken blickar så långt in i framtiden samtidigt som svensson kämpar med budgeten före sportlovet.

Visst behöver vi någon som höjer blicken. Svenska folket kommer sannolikt få allvarligt stora problem med 3-4 gånger högre räntor om 10-20 år. Visst har vi tid på oss. Men så höga räntor lär bli besvärliga, eftersom vi talar om så jättestora belopp vi lånat.

Vi måste istället  ta den diskussionen i flera steg. Vilken ränta ska vi tåla närmaste 5, sedan 10 år mm. Och hjälper vi fFyll på ladanolk att räkna på det, så blir det snarare en färdväg än något som vi blundar för. Ord som 3-4 gånger högre boräntor kan tyvärr bli mer ett svart skynke än sakligt stöd och inspiration.

Vad väntar du dig av räntan?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer