Skuldtak i lördagsintervjun

1 av 8 är lånat över 6 årslönerSkuldtak är nästa naturliga steg, enligt lördagsintervju i P1, när de intervjuar Erik Thedéen, Finansinspektionens chef. Att ämnet når lördagsintervjun är i sig en allvarlig signal; till lånare och politiker. Detta är bara början, på en viktig diskussion i hela samhället. Svenskarna behöver skaffa sig bättre marginaler i vardagen. Och naturligtvis kommer inte alla ha råd att bo kvar när räntorna stiger. Idag är hela 500 000 svenskar i farozonen för nästa krav; skuldtaket eller ”skuldkvottaket”.

Amorteringskravet kommer 1 juni. Och redan idag flaggar Fi-chefen för ett skuldlånetak på 6 årslöner, efter skatt. Det är beskedet jag tar med mig från lördagens intervju. Vi talar om 12 procent av alla hushåll, som redan passerat nivån. Och fler lär bli berörda när de hindras från nästa köp.

Sedan försöker inspektionens chef också vara tydlig: ”Vi ska inte vara hyperaktiva att ändra förutsättningarna”. Samtidigt talar om han om en hel ”orkester av åtgärder”… Med andra ord finns anledning för bolånare att jobba på bättre marginaler redan idag.

Nya regler ska inte heller rycka undan mattan, som vissa bolånebanker vill varna. Fi-chefen är tydlig med att det finns utrymme för rader av undantag, som varje bank och bolånerådgivare får ta hänsyn till. Det är inte meningen att amorteringskravet ska slå sönder privatpersoners ekonomi, utan är en långsiktig riktlinje.

Thedéen säger det också; ”Du kanske måste flytta”. Detta är en diskussion som bara är i sin linda. NaVilken bolånare är duturligtvis kommer inte alla svenskar ha råd att bo kvar när räntorna stiger 3-4 gånger till hela 5-6% boränta. Något som Riksbanken kommenterade häromveckan. Titta på bilden intill. Där märks tydligt Storlånare och Överbelånade som lär får problem…

Det är just dessa tvångsflyttningar som senare kan orsaka en bobubbla brister. Det räcker med att 2% tvingas flytta och vi kan få se prisfall på både 10-20 procent på bostäder… Naturligtvis finns samtidigt de som hett jagar och letar bostad. Dessa kommer att kunna dämpa ett prisfall, men om priserna faller skarpt så lär även dessa köper vänta ett tag…

I skuggan av denna diskussion vill fi-chefen redan lyfta fram frågan om skuldkvotstaket, som nästa naturliga åtgärd. ”Om vi tänker oss ytterligare åtgärder är skuldkvotstaket” säger Theden. I andra andetaget säger han att det är viktigt och jag tolkar honom som att han redan bestämt sig att ta det steget. Frågan är bara när. Den 14 april släpper Fi sin nästa borapport. Där lär svaret finnas, väntar jag mig. Men andra ord är det bara för oss att vänta oss; vi får låna 6 gånger årslönen, efter skatt, nästa gång vi flyttar.

Och ”tilläggslån”, säg att du lånar för att renovera köket, så ska de betalas av redan på 10 år. Det är Fi:s detaljförslag i amorteringskravet. Helt rimligt menar jag. Eftersom en renovering just håller i ett antal år, så kan den inte gärna få leva längre än just så. Eller som det kallas på finanssvenska; ”måste skrivas av” på ett antal år.

Fi-chefen öppnar för att även ränteavdraget ska minskas. Men det beslutet ligger inte på hans bord, utan är en fråga för Riksdagen. Här var han naturligtvis inte lika tydlig, även om hans tidigare ord; ”vi måste använda en hel orkester av åtgärder”, ekar kvar med all tydlighet.

Och debatten är inte slut. Den har knappat börjat. Senare under lördagseftermiddagen startade p1 debatt om just om våra bostäder på Kulturhuset i Stockholm.

Under tiden är mitt råd: Låt bolånebanken betala dina bättre marginaler: genom att pruta på bolånet.

Hur tål du dubbla boräntor? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer