Skattehjältar efterfrågas

99 procentAtt förklara skatt för barn är enkelt. Merparten av pengarna går ju just till skola och barnomsorg. Men att de rikaste inte förstår skatt är bekymmersamt. Tyvärr är detta ett modernt internationellt dilemma. Men låt oss inte stanna där. Några skattesyndare får inte knäcka vår tro på skatt som en god idé. De 9 000 svenskar som öppet tagit hem pengar visar på en viktig väg framåt. Och sedan måste vi leta riktiga skattehjältar istället. De behöver vi verkligen dessa dagar. 

Miljontals dokument från Panama har fått 100-tals journalister att jobba ihop över landsgränser för att granska skattesmitare världen över. Aldrig har jag sett tryckfriheten vara så global, enad och viktig. 12 statschefer och 29 dollarmiljardärer och tusentals andra finns på listorna. Och allt pekar på den centrala och känsliga frågan om skatt.

Redan politiskt instabila länder lär nu hetta till. För på listorna finns statschefer i Sydafrika, Brasilien, Pakistan, Ukraina, Azerbaijan, Kazakstan, Island med flera. Upplopp, omval och strejker borde inte överraska oss. Särskilt i unga ekonomier, som redan är ökända för korruption och byråkrati. Att investerare vänder sig ifrån dessa länder vore inte heller konstigt.

Även här hemma kan vi snart vänta oss långa listor namn på alla misstänkta. Det är förstås riktigt att publicera namnen på företagschefer, politiker mfl ur ett allmänintresse. Men det kan också piska upp enorm ilska och aggressioner. Några skattemartyrer vill vi inte se. Vi måste istället försöka hantera skattebrotten enligt vår laga tradition.

Här visar också svenska skatteverket på en ovanligt konstruktiv hållning. För vi svenskar har en lojal syn på skatt och är samtidigt konflikträdda. Det gör att även skattefusk går att diskutera. En erfarenhet vi kanske kan skicka som bistånd. Det lär flera länder nu behöva… 99 procent 2

Titta bara på hur över 9 000 svenska privatpersoner senaste åren tagit hem pengar från utlandet. De har begärt så kallad självrättelse och betalat in skatt i efterhand. Borde deras namn svartlistas? Jag kan förstå de som tänker så. Men vi bygger också ett starkare land och större förmåga att samverka om vi snarare kommer överens, även med ”syndare”. Nu känner jag själv ingen skattesyndare, vad jag vet, men om hen inser sitt misstag och betalar skatt, så lovar jag att försöka godta det, snarare än kritisera.

Det påminner om erfarenheterna av försoningen i Sydafrika efter apartheid. Försoning istället för stenkastning. Vi har sällan talat om försoning här hemma, men när det gäller skatt så kan det bli viktigt. Så att inte skattesmitarna blir en farlig bensin på elden, där vi redan idag ser en ekonomisk oro.

För inte bara i många tillväxtländer är skattemoralen skör. När privatpersoner i Europa känner sig pressade av bolån, pensionssparande, amorteringar mm så blir rika skattesmitare även här en enkel måltavla. Men grundproblemet är inte personerna utan deras moral. Men moralen är svårare att granska, ifrågasätta och banna. Därför blir diskussionen om skatt så viktig, snarare än skattesmitarna.

Jag letar därför efter skatteförebilder. Människor som enkelt och rakryggat står för sin skatt. Jag tänker på vår lokala kemtvätt på hörnet. Robert där sa häromdagen: ”Jag är så glad att skatteverket installerat en hårddisk hos alla kemtvättar. Nu kan ingen fuska. Det gör att konkurrens blir lika”.

Företagsledaren Peter valde andra ord: ”Jag kör en enkel rak självdeklaration. Inga speciallösningar. Tänk om alla gjorde det enkelt för sig och la kraften på sådant som verkligen bidrar istället.” Skattebetalarna Robert och Peter säger det så enkelt och självklart. Skatt är en spelregel av många. Om alla hanterar den lika så kan vi umgås så mycket bättre.

Vilka skatteförebilder har du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer