Bunden ränta kostar mer

Av Johanna Kull

08 apr 16

Share

Bunden ränta(Johanna Kull) Bunden ränta är en dyr och inte speciellt effektiv försäkring mot högre boendekostander. Att 8 av 10 väljer rörlig ränta är därför inget problem, utan högst rimligt. Spara istället pengarna till dig själv, så har du en reserv när boendekostnaderna stiger. Och du slipper skänka pengar till banken. Valet av rörlig ränta oroar däremot SBABs chefsekonom Tor Borg, ”Sett ur ett riskperspektiv så borde nog en del låntagare sprida sina räntebindningstider lite mer än vad de gör idag”. Det är dock en varning som bör tas med en nypa salt, de stora vinnarna av bunden ränta är ju banken.

Vilken bolånare är duAtt binda sin ränta kostar ca 1 000 kr mer i månaden för ett lån på 2 miljoner. 12 0000 kr om året. En dum affär med andra ord. Och den stora risken är inte vilka bindningstider svenskarna väljer, utan storleken på våra lån. Är de i storleken att vi tål boprisras, skilsmässor, högre räntor (även bundna räntor löper ju ut)? Siffror från Finansinspektionen visar att, ja snittsvensken ligger bra till. Hen lånar drygt fyra årslöner och har en belåningsgrad på ca 70 %. Då finns det krockkuddar mot högre boendekostnader.

Faran uppstår istället hos de 100 000 tals svenskar som är extremlånare. De som har mer än 6 gånger sin årsinkomst och/eller mer än 85% av bostadens värde. Dessa grupper är direkt hotade av förändringar i räntor eller bopriser. Inte av bundna eller obundna räntor.

Denna grupp bolånare behöver skaffa sig bättre marginaler i vardagen och borde, istället för att binda sin ränta, överväga att:

  • Amortera – lägg den där extra tusenlappen på att betala tillbaka på ditt lån. Det sänker dina räntekostnader längre fram.
  • Spara – lägg undan till en reserv för att tåla stigande räntor längre fram.
  • Flytta till mindre – Det är bättre att frivilligt flytta till ett billigare boende nu, än att tvångsflytta sen.

Dessa enkla grepp ger en extra tålighet mot förändringar i privatekonomin som bundna räntor inte är i närheten av. Lägg till, att dela upp lånet på flera bindningstider är mumma för banken. De får dig som gisslan eftersom det kostar dyra pengar att lösa upp en bundet lån för att byta bank.

Nej, rörlig ränta är inget som borde hålla någon sömnlös om natten, då är du för högt belånad.

Vilken ränta väljer du? /Johanna Kul, sparanalytiker

Relaterade inlägg

Kommentarer