Bli mini-ekonom

Pengalabbet är nu öppet, ett spel om vardagspengar. Unga får pröva pengar i praktiken, med alla verkliga utgifter i vuxenlivet. Och Pengalabbet har tagits emot väl. Unga tycks gilla och lära sig. Den som går plus vid månadens slut kan stoltsera med den nya lilla titeln miniekonom, på Kungliga myntet i Gamla Stan i Stockholm.Eller som en ung tjej konstaterar efter att ha prövat spelet ett varv: Jag ska utbilda mig till programmerare. Det ger mig större frihet.” Hon hade i första stoppet vid Jobblotteriet första gången blivit ”arbetslös” vilket förstås gav henne snävare ekonomi än kompisarPengalabbet 1nas.

Spelet går ifrån just ”jobblotteriet” där varje spelare får en månadslön, förbi skatteverket och raka vägen till bostad och andra utgifter som resa till jobbet, möbler och allting annat som vi behöver i vardagen.

Varje utgift innebär att eleven lämnar ifrån sig delar av sin lön i ”Slurphålet” och steg för steg så märker spelaren hur pengarna går åt.

Allt behöver inte heller kosta. Att cykla till jobbet är gratis i Pengalabbet. Och vid varje stopp så har du flera valmöjligheter. När det gäller fritiden så får spelarna välja mellan olika paket. Samma sak med mat; Enkel, medel eller lyx. Enklare fritid är fotboll. En dyrare är rida häst. Även mediepaket som mobil, netflix eller nätspel finns i menyn.Pengalabbet skattverket

Just att pengar går åt, steg för steg, är själva nyckeln och förståelsen till hur ekonomi fungerar. Vi måste göra många val, varje månad, inser snart spelaren. Några spelare lär få slut på pengar redan efter 4-5 stationer. Men totalt väntar 8 stopp. Vid sista stoppet får spelaren drömma fritt om vad hen ska göra med ”vinsten”.

Ungefär som en månad med utgifter kan gestalta sig för vuxna. Här får unga uppleva vardagen direkt, med alla de överraskningar som också kan komma. Eller vad säger du om chanskortet. ”Det läcker i badrummet, du måste ta in en rörmokare för 2 000 kr”. Hellre då kPengalabbet målortet. ”Du får skjuts till jobbet den här månaden och sparar 1 000 kr”.

Ta med ditt barn mellan 8-15 år hoppas jag. Och ser fram mot reaktioner. Eftersom jag varit med och jobbat fram spelet och utställningen, vill jag förstås höra om idéer, förbättringar och förslag.

När vuxna fuskar med skatt på konton i Panama, är det lätt att skaka på huvudet. Titta på Pengalabbets andra steg. Skatteverket. Där framgår att utbildning och sjukvård är största utgiften för våra skatter. Det handlar om yttersta basen i vår välfärd. Det tror jag är upptäckt även för de unga som går där. Eller som en yngling sa. ”Skatt är ju jättebra. Jag betalar ju till mig själv.”

Och kanske hela familjen skulle gå igenom Pengalabbet. Som en diskussion kring vad vi lägger våra pengar på. Och inte.

Vilket är din favorit bland pengaspel?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer