Tar ledigt

Amalfi 2Efter 18 år med ett intensivt jobb på Avanza tar jag tjänstledigt och är åter efter sommaren. Dags för andra intryck och perspektiv. Mitt jobb tas under tiden över av min närmaste kollega sparanalytikern Johanna Kull. Hon kommer att blogga, svara, debattera och inspirera. Hon tar över min telefon. Vid hennes sida finns även analytikern Thomas Nordvall som nu är tillbaka.

När jag startade på Avanza februari 1998 handlade debatten mest om sparkonton och folkaktier. Få var oroliga för sina pensioner. Svenskarna ägde mest Ericsson och några Allemansfonder. Ingen talade fondavgifter, flytta pension eller hemska PPM-säljare. Telia-aktien och inte heller PPM fanns. Minusränta var otänkbart. Att pruta på bolånet var ingen fråga. ISK var inte ens påtänkt.

Sedan dess har debatten om ekonomi fullkomligen exploderat. Vanligt folk är idag mer pålästa och kritiska men också mer oroade kring sina pengar.

Med all rätt ska det visa sig. För vi ser nu svag tillväxt, låga räntor, bostadsoro, pensionspress, sämre rådgivning och låsta dyra pensioner. Banker får med all rätt stenhård kritik för dåliga råd, svag service och höga avgifter. Ljuspunkterna märks samtidigt i form av nya lågprisfonder, ISK-kontot, snabbare service på nätet och framför allt mer vakna sparare.

Dessutom korsas de olika debattfrågorna på rad spännande sätt, som både är inspirerande och ibland förvirrande. Men det ska inte drabba vanligt folk. De behöver raka råd, enkla fonder, aktier, börs, räntor, flytträtt, pensioner, snitträntan, amortera…

Lägg till att debatten idag äger rum på så många olika platser. Förr var föreläsningar, böcker och möten huvudsaken. Idag sker mötena parallellt på bloggar, twitter, mejl, pAmalfiodd, chatter, facebook mm. Med väldigt många frågor och åsikter från seniorer, unga, föräldrar, forskning, studenter, myndigheter, politiker…

Att möta och vägleda svenska sparare är det bästa tänkbara jobbet, jag kan tänka mig. Det är både enormt engagerande, lärorikt och här finns mycket kvar att göra. Därför kan det vara svårt att i vardagen få riktig distans till ämnet, även efter 18 år på stolen. Därför tar jag ledigt på riktigt. Senaste jag stängde av telefonen och var ledig var år 2002. Nu ska jag gör det igen. Jag ska läsa böcker, träffa människor, resa och över huvudtaget samla andra intryck från lite andra perspektiv. För att bli ännu bättre på att sortera, förklara och vägleda.

Ni sparare är under tiden i goda händer. Mina närmaste kollegor Johanna och Thomas tar över. Och om ni inte redan känt av deras stora engagemang så blir ni snart varse. Ni kommer får riktigt bra stöd. Sedan ser jag redan fram mot att komma tillbaka.

Några frågor på detta? Eller tankar ni vill att jag tar med mig?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer