30 år till pension

Av Johanna Kull

12 apr 16

Share

mitt förslagEtt dyrt fondpaket med trögflytande sirap över pengarna. Ja, det är pensionsrådet som Cecilia, 30 fick av rådgivaren på Länsförsäkringar. Men Cecilia gör bättre i att skippa Länsförsäkringars dyra fondpaket och istället välja bland deras stora utbud av breda lågprisfonder. Vinnaren blir Cecilia, förloraren fondbolagen som missar 100 000-tals kronor i fondavgifter.

cecilias pensionsbalans”Jag har Länsförsäkringar bank och har precis öppnat ett ISK för att spara 1 000 kr/mån på lång sikt, typ pension om 30 år. Jag blev rekommenderad fondpaketet LF bekväm tillväxt, vad säger du om det?”

Länsförsäkringar Bekväm tillväxt är ett fondpaket med 2/3 börs 1/3 ränta. Det är en klassisk bankprodukt; blandfond. Men varför Länsförsäkringar förslår ett trögt fondpaket till en 30åring som vill pensionsspara förstår jag inte. De säger själva att paketet passar dig som sparar på medellång till lång sikt och som vill ha hög till mycket hög risk. Rätta mig om jag har fel, men 30 år är i alla fall för mig lika med lång sikt.

cecilias fonder idagValet av fonder lämnar också en del i övrigt att önska. Fondpaketet kan liknas vid en ljummen mellanrätt. Inte bäst-i-klassen aktiva fonder, inte billiga indexfonder. Helt i onödan, för Länsförsäkringar är bland de bolag som har bäst utbud av riktigt billiga indexfonder.

Ett enklare val för Cecilia är att välja en lågpris-globalfond; billigt, brett och bekvämt. De senaste fem åren har det givit närmare 80 % i tillväxt. Flera steg vassare än LFs ”bekväm tillväxt” med knappa 50 %. Men är det rätt med hundra procent på börsen kanske någon invänder? Ja utifrån vad Cecilia beskrev så är ju detta pengar som hon sparar på lång sikt, minst 30 år. Då tål vi att det svänger, en tredjedel i räntor är en onödigt och fruktansvärt dyr handbroms.

pensionCecilia, släng fondpaketet ”Bekväm tillväxt” i papperskorgen och välj istället fonder utifrån LFs breda utbud av lågprisfonder. Här tre steg som jag gillar;

  • Enklaste valet är att låta hela 1 000-lappen gå till Länsförsäkringar global index, avgift 0,2%. Det givna valet och du får del av hela världens tillväxt. Superbilligt.
  • Lägg, om du vill, till en del Länsförsäkringar Sverige index., avgift 0,2%. Ha kanske 30-40 % här. Då får du del av välskötta svenska exportföretag som historiskt sett givit mer än övriga världen.
  • Överkurs: spara en tiondel i en Länsförsäkringar tillväxtmarknad index, avgift 0,4%. Här får du del i de delar av världen där ekonomin växer mer, men där även svängningarna är större. Spara därför bara en liten del här, max 10 %.

Kort sagt, i ett pensionsparande för en person med över 30 år kvar att jobba bör fokus vara tillväxt. Dessa fonder finns hos länsförsäkringar, synd att inte rådgivaren visar dem.

Har du fått dyra pensionsråd? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer