Amerikanska småbolag gillas

Av Johanna Kull

15 apr 16

Share

SEB små och medelstora bolag graf(Johanna Kull) Små jättar, det är vad Placeras fondanalytiker Pär Ståhl sneglar mot i USA. En favoritfond faller han extra för och lägger på köplistan.

USA har börjat året starkare än både Sverige och övriga Europa. Ändå känner många svenskar ett närmast instinktivt motstånd mot att spara i USA-fonder. Det är som att vi helt missat att USA faktiskt utgör hälften av världsindex. Men att spara i USA-fonder är ett bra sätt att sprida våra risker och ta del av världens största ekonomi. Vill du inte spara i en ren USA-fond är den enkla vägen att spara i en globalfond, då får du automatiskt närmare 50% USA.

Seb små och medelstora bolagDagens starka dollar slår mot de stora amerikanska exportbolagen. Placera väljer därför att lyfta blicken mot fonder som placerar i små-och medelstora bolag. Småbolag är dock en sanning med modifikation, de är fortfarande riktiga bjässar. Men det är bolag som är mer beroende av amerikanarnas egna konsumtion, och mindre av den oroliga omvärlden.

En fond faller fondanalytiker Pär Ståhl extra väl i smaken, SEB Nordamerika små och medelstora bolag. Fonden är aktivt förvaltad och med avgiften på 1,75% är den inte billigast i klassen. Här har vi sparare ett val, antingen säga ”nej tack” direkt eller acceptera den högre kostnaden mot en högre tillväxt. Väljer du det senare alternativet måste du vara vaken och beredd att välja bort, om förvaltarna inte ger dig vad du betalar för.

Är du sugen på att prova SEB Nordamerika små och medelstora bolag skulle jag ta hälften av min USA pott och flytta över dit. Eller 1/8 av min globalpott. För att om halvår se över valet igen, och då kanske flytta över lika mycket till. Men som sagt, att spara i aktiva fonder kräver att du är vaken håller koll på vad du betalar för. En dag gör ingen sommar.

För dig som vill bredda ditt fondsparande utan att lägga ner mer tid passar billiga indexfonder bättre. Titta gärna på de enkla fondportföljerna som inspiration.

Sparar du i någon USA-fond? /Johanna Kull

 

Hela fondanalysen går att läsa här.

Relaterade inlägg

Kommentarer