Prova framtidens bo-kostnad

Av Johanna Kull

18 apr 16

Share

amorteringskrav(Johanna Kull) 1 500 kr mer i månaden kommer amorteringskravet att innebära för snitthushållet. Lägg till en ränta på 3 % och bo-utgifterna ökar med 4 000 per månad för en vanlig familj. Det borde vi klara redan nu, annars är det hög tid att städa upp bland utgifterna.

1 000-1 500 kr mer i månaden, kommer snitthushållet få betala med det nya amorteringskravet, menar Finansinspektionen. Det är inget som vanliga bolånare räds enligt Twitter-sifon som du hittar här intill. Det kanske inte är så förvånande. Förvånande vore det istället om vi inte kunde amortera nu när räntorna är historiskt låga. Kom ihåg att så sent som förra månaden var vice Riksbankschefen Henry Ohlsson ute och pratade om 3-4 gånger högre räntor.

Fyll på ladanDet vi ska rusta oss för är alltså kombinationen av både amorteringskrav och högre räntor. Jag tänker, dubbla räntan från dagens 1,5 % till 3 %. Det blir 2 500 kr extra per månad för varje 2 miljoner du har i lån. Lägg till en extra amortering på 1 500 kr. Då är du uppe i 4 000 kr högre boendekostnad per månad.

Så låt oss inte stirra oss blinda på amorteringskravet. Högre räntor innebär också en extra utgift. En utgift som dessutom också är en kostnad, till skillnad från att amortera vilket är ett sparande till dig själv.

Har du utrymme för både högre räntor och högre amortering? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer