Bankaktier under press

Skärmavbild 2016-04-20 kl. 09.06.10Europeiska bankaktier har haft en deppig start på året. Bankindex har tappat -18% sedan årsskiftet och vissa storbanker har rasat rakt genom källargolvet. En cocktail av faktorer har fått investerare att dra öronen åt sig. Men svenskarnas banker har än så länge klarat sig. I veckan startar rapporterna.

Banker är ständigt under hårdbevakning. Inte bara utifrån senaste tidens skattefiffel, utan också för att de är själva livsnerven i världsekonomin. När ekonomin går bra- går bankerna bra. När det börjar gå sämre blir bankerna ofta först i ledet att tappa fart. Sedan finanskrisen 2007 har bankaktier varit en kanonbra placering. Swedbank som var hårdast drabbad under krisen, har sedan dess rusat med 950% (utan utdelningar). På samma tid har Stockholmsbörsen ”bara” stigit dryga 125%.

Skärmavbild 2016-04-20 kl. 09.21.53Men nu synar analytikerna bankerna i sömmarna. De menar att bankerna står inför en hinderbana av faktorer att svåra styra sig
igenom. Inte minst har minusräntan satt dem under press. Det innebär i praktiken att alla banker i euro-länderna får betala för att ha pengar i systemet (ungefär som om du fick minusränta på sparkontot). De enklare vinsterna för bankerna blir därmed mer svåra att komma åt.

Tillsammans med hårdare regler oro för brexit och valutasvängningar har investerarna dragit öronen åt sig. Det har fått Europeiska banker att tappa -18% hittills i år, medan enskilda banker som tyska bankjätten Deutsche bank rasat ner mot -32%. Några sådana siffror har vi inte sett än bland svenska storbanker.

På onsdag kommer Handelsbanken ut som första svenska bank i rapportfloden. Sedan kommer Swedbank och SEB nästa vecka. Och eftersom bankerna väger hela 2/10 av Stockholmsbörsen kan det bli en viktig färdkompass för börsen framöver.

Behöver vi bry oss om detta? Både ja och nej.
Fondsparare: För oss fondsparare gäller fortfarande samma råd; Breda billiga fondval. Medan en enskild Sverigefond har upp mot 27% bankaktier, har Enkla fondportföljerna här på bloggen mellan 15-18%. Teknikfokuserade USA-fonderna ännu mindre. Så de som följt råden sedan tidigare får aldrig för mycket bank.
Aktiesparare: Eftersom de svenska bankaktierna gått upp nära 5-7 ggr mer än många andra av spararnas favoritaktier, kan det vara läge att se över hur stor del av sparandet som är vigt till bankerna. Totalt borde de inte stå för mer än 15-20% av din sparportfölj. Titta gärna på folkaktieportföljen här på bloggen. Där är fokus istället på konsumtionsbolag.

Har du koll på ditt sparande i bankaktier?

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer