Fonder till en 25-åring

jakobs fondval(Johanna Kull) Spararen Jakob har nyss fyllt 25 och funderar på några bra fonder. Han skickar över en lista och träffar krysset. Många snygga val helt i min smak. Bara småputs kvar tänker jag.

”Vad tycker om att månadspara 600 kr i följande fondportfölj om jag är en kille på 25 år som har en sparhorisont på många, många år”, undrar Jakob.

DNB Global indeks – 200 kr
Spiltan investmentbolag – 150 kr
SPP aktiefond USA – 150 kr
Länsförsäkringar tillväxt index – 100 kr

Jakob, bravo. Din portfölj är både bred och billig. Det rekordlåga priset på 0,22 % är en säker rabatt på över 1 % mot snittpriset. För att hålla jämna steg i tillväxten även efter att förvaltarna tagit sitt´, måste alltså en dyrare fond gå minst 1 % bättre än dina fonder. År efter år. Det är något som 9 av 10 dyra aktiva fonder misslyckas med.

Att du väljer att månadsspara är också helrätt. Då köper du automatiskt mer när det är billigt och påverkas inte av tillfälliga börshack.

Visst har Jakob ovanligt mycket USA på kontot. Hälften av globalfonden plus den rena USA-fonden. Men det kan mycket väl vara helrätt, USA har börjat året starkare än både Sverige och övriga Europa. Den höga andelen kräver dock att Jakob kikar över sitt val vart femte år och ser om han kanske vill vikta om. Ja, oftare än så behöver han inte kika. Grunden är ändå bredd och lågpris som håller i alla väder, tänker jag.

För att få ut mesta möjliga tillväxt se också till att spara på ett ISK-konto för att få ner skatten. Det kan ge så mycket som 15 % mer i fickan på bara ett årtionde. Alternativet är gratis kapitalförsäkring men då gäller det att vara noggrann och läsa det finstilta. 9 av 10 kapitalförsäkringar kostar fortfarande dyra, och inte minst onödiga pengar.

Vad tycker du om Jakobs fondval? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer