20 % mer i pension

Av Johanna Kull

27 apr 16

Share

År ger pengar(Johanna Kull) Alla svenskar borde logga in på minpension.se och göra en pensionsprognos. Det ger bättre pensionskoll och stärker självförtroendet, visar en färsk Sifo-undersökning. Även om prognosen inte blir vad du hoppats på, blir det tydligt att du faktiskt kan påverka utfallet. Själv fick jag se min pensionsprognos lyfta 20 % av ett enda knapptryck.  

Vid första ögonkastet var det ingen vidare munter läsning när jag loggade in på minpension. Ingen guldkantad pensionstillvaro där inte. Men inte heller något jag fick skrämselhicka av. Det jag tar med mig från besöket är istället hur min pension ökade 20 % med ett enda knaptryck.

Jag är idag 28 år och räknar med att jag har 40 år kvar att arbeta. Bara där har jag vunnit 20 %. Jo, genom att ändra pensionsåldern från 65 år till 68 år lyfter jag min pension med hela 20 %. På vägen finns det dock många fallgropar att undvika. Alla kronor räknas och stannar du hemma mer än din partner sänker du inte bara din nuvarande lön utan också din pension. Mer om kvinnor och pension. Minst lika viktigt är det att ta hand om de pengar vi jobbar in. Undvika avgifter och välja tillväxt.

Jag jobbar efter följande modell:

PPM – Här har jag valt att ligga kvar i soffan, AP7Såfa till 100%. För mig är den det ultimata valet. Dels är den bred, billig och har turbo. Bättre än så är det svårt att få i långa loppet. Dessutom sköter den jobbet åt mig och jag kan koncentrera mig på mitt övriga sparande.

min tjänstepensionTjänstepension – Diverse extrajobb under studietiden har lett till att jag hamnat i träsket med en massa småförsäkringar. Omöjliga att slå ihop. Det är såklart surt, men jag får göra det bästa av situationen. I min ITP är Alecta Optimal det givna valet för den traditionella försäkringen. Den har lägst prislapp och har haft klart bäst tillväxt bland de valbara försäkringarna. Fondförsäkringen har jag i SPP. Även här gick jag enbart efter prislapp och fondvalet är SPP Sverige index.

Min nuvarande tjänstepension är hos Avanza pension, med noll kronor i försäkringsavgift. Eftersom spartid är så lång valde jag direkt bort icke-valsalternativet Avanza 75 och har istället byggt ihop min egna portfölj med en blandning av aktiva och passiva fonder. Basen har jag dock i Länsförsäkringars Global index.

Privat pension – Efter att ha återköpt den lilla slatten jag hade i en IPS, har jag nu ett enskilt ISK-konto vigt för pensionssparande. Precis som i min tjänstepension har jag här basen i en globalfond, kombinerat med en blandning av aktiva och passiva fonder. Mitt privata pensionsparande är dock relativt begränsat. Som 28-åring har jag en rad andra utgifter såsom större bostad och liknande som kräver sitt. Mest påverkas ju också min pension av den så viktiga tjänstepensionen.

Det här är mitt pensionsval och passar inte alla. Ska du spara i aktiva fonder måste du ju följa med och utvärdera fonden minst en gång om året, annars passar indexfonder bättre. Alla borde dock logga in på minpension.se och göra en pensionsprognos. Blir du missnöjd, fundera då på hur du kan göra för att förändra din framtida lön. Kanske landar du i samma svar som jag gjorde, att det är värt att arbeta några år extra.

Här mer om: Spartestet av de 4 stora jobbpensionerna     Claes PPM-portfölj

Har du loggat in på minpension.se? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer