Bygg en pengamaskin

Av Johanna Kull

16 maj 16

Share

platsar i utdelningsportföljen(Johanna Kull) Skatteåterbäringen landar snart på kontot och i år har jag bestämt mig. Den ska få växa till något större, inte bara ge mig strössel på tillvaron några veckor i juli. Målet är att de ska bli sin egna pengamaskin. Vägen dit går genom stabila högutdelande aktier, ISK-konto och noll kronor i köp och säljavgifter. Här om min plan:

Om bara ett par veckor får jag en för tidig julklapp, skatteåterbäring. Nästan 10 000 kr landar på kontot veckan innan midsommar. Ett välkommet tillskott till sommarsemestern – brukar jag tänka, ska jag villigt erkänna. I år har jag dock bestämt mig för att investera pengarna, låta de bli sin egna pengamaskin. På ett nytt ISK-konto ska jag starta en ”skatteåterbärings-portfölj”, där ska jag varje år köpa aktier för den skatteåterbäring som jag förhoppningsvis får.

10 000 kr har tidigare varit i minsta laget för att bygga upp en helt ny aktieportfölj. Köp och säljavgifter (courtage) är ju småspararens egna lilla spar-mal. En sparmal som gynnar de som gör stora affärer, istället oss som gör flera mindre. Något som minst sagt rimmar dåligt med den gyllene regeln om diversifiering, att köpa flera aktier och inte lägga alla ägg i samma korg. Med Avanzas nya courtage-klass Start, får dock alla möjligheten att med mindre summor prova på aktier och bygga upp en väldiversifierad aktieportfölj. Utan att det kostar någonting!

skatteåterbäringsportföljenMin strategi för skatteåterbärings-portföljen är att köpa stabila avkastare, så kallade utdelningsbolag. Bolag som år efter år delar ut minst 4 % i direktavkastning på mina investerade pengar. (Utdelningen är den vinst som delas ut till aktieägarna, en slags ränta för att vi lånar ut våra pengar till bolaget. Det är två faktorer som styr värdet på utdelningen, dels utdelningen per aktie, dels priset du köpt aktien för. Ju högre utdelning per aktie och ju lägre aktiekurs, desto bättre för din direktavkastning).

För mina 10 000 köper jag fem aktier för kring 2 000 kr per bolag:

Castellum – Ett fastighetsbolag som också är en riktig utdelningsmästare. Bolaget har höjt utdelningen till aktieägarna varje år sedan sin börsintroduktion 1997 och de är dessutom ett av börsens mer mer stabila fastighetsbolag. Det kan passa bra i ett lite mer oroligt börsläge. Direktavkastningen kring 3,9 % är strax under min 4 precents-gräns men Castellums tradition av konstant högre utdelningar får mig ändå att plocka med dem i portföljen.

Handelsbanken–  Banker tillhör börsens högutdelare. Nu har inte det senaste året varit något toppenår för bankerna, men för en utdelningsjägare som mig är kursfall snarast bra. Utdelningen blir ju procentuellt sätt större ju mer aktiekursen faller. Att mitt val faller på just Handelsbanken beror på att de ses som den stabilaste av de svenska bankerna. Det passar mig som vill riskminimera och satsa på uthållighet. Direktavkastning 6 %.

Skanska – Ingen kan ha missat bostadsbristen i Sverige. Politikerna pratar om att en halv miljon bostäder behöver byggas. Det gynnar såklart byggbolag som Skanska och med sin direktavkastning på drygt 4,3 % kvalar bolaget in i min utdelningsportfölj.

Telia – Svenskarnas mest ägda aktie har knappast rosat marknaden de senaste åren, men med en direktavkastning på 8 % kan jag inte hålla Telia utanför min utdelningsportfölj. Telekombolag brukar också klara sig relativt bra i svajigt börsklimat vilket jag gillar eftersom det stabilitet jag söker snarare än kortsiktiga kursraketer.

Nobina – Bussbolaget som har rader av stora busskontrakt i Sverige men också stora tillväxtambitioner . Ett stabilt bolag och en aktie som fått köp av både Börsveckan och Placera. Utdelningen på Utdelningen till ISK-kontot6,4 % gör att jag vill ha med aktien i min portfölj.

Dessa fem bolag är bara de första byggstenarna i min pengamaskin. Här är det utdelningen snarare än kursutvecklingen som jag fokuserar på och varje år ska jag återinvestera utdelningarna, d.v.s. köpa fler aktier. Att återinvestera utdelningar är för övrigt den taktik som tog Aktiestinsen från 600 kr till 140 miljoner.

Med tiden ska portföljen också breddas och innehålla fler bolag. Det gör mig mindre beroende av ett enskilt bolag och ger mig sannolikt mer tillväxt. Statistik visar nämligen att de med minst 12 olika bolag i aktieportföljen får bäst avkastning över tid.

Till sist, självklart har jag aktierna på ett ISK-konto, det gör ju utdelningen i det närmaste skattefri. Jag kan ju välja nya fonder eller aktier för pengarna utan att det dras 30 % vinstskatt.

Mer om: Varför utdelningsjägare gillar kursfall     Bästa nybörjaraktierna     Folkaktieportföljen

Vilka aktier skulle du köpa för 10 000 kr? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer