Singelkvinnor bästa investerarna

Av Johanna Kull

17 maj 16

Share

overconfidenceKvinnor är bättre investerare än män. Framför allt är singelkvinnor bättre än singelmän. Men ovanorna som stjälper vårt sparande hittar vi i alla grupper. Låt oss gå igenom fallgroparana och hitta vägen till ett bättre sparande.

Överdrivet självförtroende och överdrivet handlande. Två riktiga sänken för vårt sparande. Om det kan vi läsa i studien Boys will be boys: Gender confidence and common stock Investments, av forskarana Terrance Odeon och Brad Bader.

stjälper hjälperStudien visar att men köper och säljer aktier/fonder betydligt oftare (45%) än kvinnor. Men den överdrivna handeln sänker deras avkastning med 2,65 procentenheter per år i snitt. Kvinnor sänker å andra sidan sin avkastning med ”bara” 1,72 procentenheter per år. En betydande skillnad på nära 1 procentenhet. Ännu större skillnad är det mellan singlar. Vi singelkvinnor kan slå oss extra mycket för bröstet, vi slår nämligen singelmännen med hela 1,44 procentenheter per år.

Ett annat syndrom som stjälper männen är överdrivet självförtroende. Många män tror helt enkelt att de är bättre än andra på att välja aktier. Kvinnor är så sin sida bättre på att investera utan känslor och har lättare att acceptera att index-investeringar oftast är det som vinner i längden.

Innan du nu går hem och slår din man i huvudet ska jag dock tillägga att det kan finnas en naturlig förklaring till männens överdrivna handel. En ny studie visar nämligen att högre testosteron-nivåer påverkar avkastningen negativt.

Och statistiken gäller bara det rena aktiesparandet. Kvinnor har också sin Akilleshäl, de sparar i regel mindre på börsen än vad männen gör. Kvinnor vänder sig i större utsträckning till bromsklossarna blandfonder och räntefonder. Men som sagt, i den del av sparandet som kvinnor faktiskt har på börsen är vi i regel lugnare och därmed också vassare än männen.

3 viktiga kom ihåg:

  • Ju oftare du handlar, desto sämre avkastning får du sannolikt. Undantaget är regelbundet månadsparande i fonder.
  • Att köpa en het investering riskerar att bli iskallt för din portfölj. Att kasta sig mellan högriskplaceringarna ger ungefär lika dåliga odds som att vid roulette-bordet satsa allt på röd 17. Inget bra spel för dina sparpengar med andra ord.
  • Ju mer komplex portfölj, desto lägre avkastning får du sannolikt. Välj produkter och sparformer som du förstår. En billig globalfond och en billig Sverigefond är det enkla valet. Vill du spara i aktier, börja med nybörjaraktierna.

Aktiva fonder ger mindre     Kvinnor bättre aktiesparare     Enkla fondportföljerna

Handlar du för ofta? /Johanna Kull

Kuriosa: Alla är vi bättre än snittet. I alla fall om vi ska tro oss själva. 80 % av bilförarna anser sig nämligen köra bil bättre än genomsnitts-föraren. En högst omöjlig ekvation…

Relaterade inlägg

Kommentarer