Pensionsspara i 60 år

Tillväxtländernas börser(Johanna Kull) Hur ska jag som ung lägga upp pensionssparandet? Många pratar om spartider på 10-20 år, men unga sparar ju ofta i 50-60 år. Borde jag tänka annorlunda då? Ha mer tillväxtmarknader och smala fonder, frågar 25-åringen Viktor. Både ja och nej. Hur vi ska spara i 20 år eller 60 år skiljer sig inte nödvändigtvis åt.

Viktor, i grunden tänker du helt rätt. Med en nära livslång spartid vill vi ha maximalt med tillväxt i vårt sparande. Det innebär i först och främst att räntefonder hamnar i skräpkorgen. Istället vill vi bygga sparandet i breda och billiga aktiefonder, där tillväxten i världens alla bolag finns. I globalfonder får vi främst USA, Europa och delar av Asien. Eftersom de är de största marknaderna just nu.

Om dessa regioner är lika dominerande om 20-30 år vet vi däremot inte idag. Det vi däremot ser är att det idag finns regioner där ekonomin växer snabbare men där värdet också varierar häftigare. Här finns idag Asien, med Kina i toppen, Latinamerika och Afrika som en allt större tillväxtkontinent.

Idag utgör dessa tillväxtmarknader ca 13 % av världens börser. Så sparar du 13 % i tillväxtmarknader följer du snittet.

månadsparande ger merSka då unga spara mer i dessa fonder? Nja, att spara mer än 20 % här är jag tveksam till. Även om sparhorisonten är lång. Fortsätter dessa länder att växa snabbare än resten av världen får vi del av den tillväxten automatiskt genom våra globalfonder. Då kommer ju tillväxtmarknaderna utgöra en större del av fonden. Det är vad jag gillar med en globalfond. Att den sköter sig självt.

Själv sparar jag inte mer än 15 % i tillväxtmarknadsfonder. Trots att jag har en sparhorisont på över 30 år.

Basen i fondportföljen har jag i billiga Länsförsäkringar global index men när det kommer till tillväxtfonder väljer jag faktiskt lite dyrare aktiva fonder. Anledningen är att jag tror att det här finns bättre möjligheter för en aktiv förvaltare att slå index. Index är väl Kinatungt (ca 25%) och innehåller mycket råvaror och tung industri. Sektorer som jag snarare tror kommer minska i värde. Tillväxten torde istället finnas inom konsumtions-och tjänstesektorn.

Som tillväxtben har jag därför valt:

Med det sagt, här gäller samma regler som alltid med aktiva fonder. Att de måste utvärderas minst en gång per år. Vill du inte göra det är billiga Länsförsäkringar global index bättre. Här alla lågprisfonder.

Vad tycker du, borde Viktor ha mer än 15 % i tillväxtmarknader? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer