Köpvärda investmentbolag

(Johanna Kull) Nybörjaraktierna fortsätter vara stabila val. Men köpsuget efter investmentbolagen har fått kilopriset att bli högt. Här finns inte mycket billigt längre. Det är Börsveckans analys när de djupdykt i siffrorna. Enkelt uttryckt; Investmentbolagen är bra val långsiktigt, men köp inte för allt på en gång. Investmentbolagen kan vara några av de bästa aktierna för nybörjare. De passar att äga länge, ger dig många aktier direkt och några av Sveriges bästa företagsledare sköter om dem åt dig. Lägg till lågpris i förvaltning och att hela 8 av 10 slagit börsen de senaste fem åren… Men investmentbolagen har ett speciellt sätt att bli ”dyra” på. Det kallas för ”substanspremie” och innebär att det kostar mer att köpa investmentbolaget, än vad det kostar för oss att köpa var och en av aktierna som investmentbolaget äger. Idag kostar 4 av 10 en sådan ”substanspremie”. Men å andra sidan får vi rn bra mix av bolag på direkten. Men precis som alltid borde vi dela upp köpet; 1/4 var tredje månad, tänker jag. Sedan ska vi äga dem länge.

Industrivärden: Köp
Den billiga ”industrifonden” följer mest börsen upp och ner. I år ligger de jämnsides, men de senaste fem åren har den inte hängt med börsen. Med en avkastning på 52 % har en vanlig Sverigefond varit bättre. Volvo och Sandvik bidragit och Ericsson har fällt. Men långsiktigt är den en bra alternativ till en Sverigefond. Förvaltningsavgiften är på låga 0,15%. Med nya VD:n Helena Stjernholm ska också Industrivärden lägga om strategin till att köpa i fler mindre bolag. Det låter som en spännande strategi. Kanske blir Industrivärden också mindre känsliga för  världsekonomin, vilket varit deras sänke i oroliga tider.

8 av 10Investor: Köp
Investor har varit en riktig raket senaste året. På fem år har aktien stigit 122 %. Det är mer än dubbelt så mycket som börsen. Spännande bolag och en bra strategi, menar Börsveckan, som syftar på att Investor både har 11 stora stabila bolag och många (1/5 av Investors värde) spännande onoterade; Mölnlycke, Permobil och Aleris. Med ett köp får du alltså många bolag som de spararna som har bäst avkastning bland Avanzas kunder äger. Förvaltningsavgiften är lägre än en lågprisfond; 0,17 % per år. Men Investor leker gärna följa John med börsen, så dela upp köpen med en börs som just nu hoppar upp och ner.

Kinnevik: Avvakta
Ett investmentbolag och IT-onlinebolag. Kinnevik fortsätter på strategin att äga bolag för internet-eran. Zalando är mest känt och Kinneviks största bolag. Zalando inleder nu samarbeten med stora detaljhandelsföretag (som Adidas) där kunderna i den fysiska butiken kan köpa produkter direkt via Zalandos hemsida och få varorna hemskickade. Dessutom kan Zalandokunder se vad som finns i Adidasbutik och få köpet hemskickat direkt. Hur mycket det ger i försäljning framöver får vi se. Rocket Internet och 21 andra bolag ingår i portföljen. Tele2 är annars det mest kända bolaget. För två månader sedan ansåg Börsveckan att de var läge att avvakta. Med utvecklingen i aktien, ser det ut att vara ett gott råd.

Latour: Köp
Låg avgifter investmentbolagNycklar, säkerhetsvakter och ventilation i Assa Abloy, Securitas och Sweco har avkastningen varit hela 196 % på fem år. Latour är känsligt för konjunkturen och behöver ljusa utsikter för att lyfta ordentligt. Sist vi skrev om Latour var det billigt. Idag kostar det 10 % extra att köpa bolagen via Latour, än att köpa de själv. Men Börsveckan menar att det är befogat. Bättre avkastning än börsen och många bolag som vi inte kommer åt som småsparare. Dessutom är det billigast att äga av alla investmentbolag; 0,03% i förvaltningsavgift.

Lundbergföretagen: Köp
Här har vi en stabil pjäs på börsen. 95 % i avkastning på fem år är långt mer än börsen. Här får du Handelsbanken, Skanska, Sandvik, Husqvarna… och 4 av 10 kronor i fastighetsbolag. Det skapar långsiktig stabilitet. Samtidigt ger det mycket sparande mot bostäder. Därför borde vi inte enbart spara i Lundbergföretagen. Men det är ett spännande investmentbolag för långsiktigt sparande, menar Börsveckan.

Öresund: Avvakta
Investmentbolagens stjärna. I alla fall sett till avkastningen 193% senaste 5 åren. Dessutom är förvaltningsavgiften låga 0,5 %. Här får vi Bilia, fastighetsbolaget Fabege och makeup-bolaget Oriflame. Till det kommer SEB, klädbolaget MQ och investmentbolaget Svolder. Börsveckan är positiv till i stort sett alla bolag som Öresund äger, men nu är Öresund för dyrt. Avvakta nu, men köp framöver ser intressant ut.

Svolder: Avvakta
Börsveckan plockar upp det mer okända Svolder som ett alternativ till Sverigefonder. Men det borde nog ses mer som en småbolagsfond utifrån de 19 bolag de äger. Svolder har gett 114 % senaste 5 åren. De tre största är tillverkaren av militärt material, Saab (13 %), maskinskyddstillverkaren Troax (12 %) och IT-konsultbolaget Acando (9 %). Att de största innehaven bara står för i snitt 10 % vardera visar att det är en bred portfölj av bolag, vilket gör oss mindre beroende av enskilda händelser i bolagen. Svolder är billig som en ”aktiv Sverigefond” med 0,9% i avgift. I vissa fall är det halva priset. Ett spännande investmentbolag. och de flesta bolag ser Börsveckan positivt på. Men samtidigt tycker de att Svolder är för dyrt just nu. Bättre lägen kan komma framöver om kursen faller.

Ratos: Avvakta
Avsatt VD, ny VD och helt klart investmentbolagens stora sänke. Kursutvecklingen på – 46 % på 5 år lämnar mycket att önska. Börsveckan rynkar fortfarande på pannan åt bolaget. Inte mycket pekar rätt och ”substanspremien” är på 45 %, vilket är oförklarigt dyrt, enligt Börsveckan. Och för långsiktigt sparande är den också dyr med 1,8 % i förvaltningsavgift… Utdelningen är därför det enda som lockar. 6,7 % är dubbelt upp mot börsen.

Mitt råd; investmentbolagen är utmärkta nybörjaraktier. Vill du börja spara i aktier, välj ut 1-2 av bolagen och köp för 1/4 av det du tänker spara i aktier. Köp på mer eftersom du lär dig hantera hur börsen svänger. För dig med brett fondsparande; flytta över 5-10 % av ditt fondsparande i ett par olika investmentbolag. Starta inte häftigare än då, det är troligare att at kommer tycka det är fortsatt roligt om du slipper de kraftiggaste svängningarna i börja,

Äger du investmentbolag? / Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer