Europa tynger enkla fondportföljerna

(Johanna Kull) Enkla fondportföljerna hänger inte världsbörsen hittills i år. En svag Europeisk börs, plus en stark USA-börs är inte rätt cocktail för portföljerna. Det har inte den lilla delen med tillväxtmarknader lyckats rädda. Men vi pratar om små futtiga skillnader. Lågt pris och långsiktigt sparande borgar för bra avkastning.

Enkla fondportföljerna är en genväg till fondsparandet. Här har vi billiga, breda fonder som ska fungera för alla sparare. Perfekt för månadssparande eller engångsköp. Du kan läsa mer här.

Nu är det dags för en uppdatering, ett halvår in på 2016. Årets börs har varit mest upp-och ner. Året började med en riktig urblåsning på världens börser. Tal om räntehöjningar, oro över Kina och höga värderingar fick världens börser att vända på klacken. Men de senaste månaderna har världsbörserna snarare gjort ryck åt olika håll. Medan Sverige- och Europabörserna är på nära -10 % i år (breda sverigeindex – 5 %), har USA-börsen sakta klättrar mot plus. Det märks när vi kikar igenom de enkla fondportföljerna. Alla tre fondportföljer har mindre USA- och mer Sverige och tillväxtmarknader än världsindex. Portföljerna har slagit världsindex på väg upp, men tappat mer på vägen ner. Det är inget konstigt och eftersom vi ska spara länge är det inga gupp som vi behöver bry oss om.

Här en genomgång av PORTFÖLJERNA :

fondportföljerna

Enkla fondportföljen -2 % hittills: 80 % globalfond och 20 % Sverigefond). Här syns att Sverige drar ner fondportföljen från världsindexen. Samtidigt visar det på styrkan med att spara i breda globalfonder, med Sverigefonden som turbo. Fondspararen med 100% Sverigefond har idag tappat ned till -10% istället för -2%. SPP Sverige är en bred Sverigefond (80 bolag) istället för smala Sverigefonder med 25-30 bolag. Fonden är dock som Stockholmsbörsen ner med -7 % i år. Passar lågprisspararen som antingen ska spara i 4-5 år, eller hela vägen till pensionen. Avgift: 0,2 % per år.

Enkla breda fondportföljen -1 % i hittills (60 % globalfond, 30 % blandfond, och 10 % tillväxtfond). Den minst svängiga portföljen, med en liten del ränta i blandfonden. Det visar också grafen som svänger mindre kraftigt. Passar lite äldre sparare som snart ska använda pengarna eller du som ska använda pengarna inom 3-5 år. Tillväxtdelen har varit den starkaste fonden i år med +3%. Blandfonden har istället gett +-0%. Utvecklingen för portföljen som helhet är ändå positiv tack vare bra tillväxt i såväl globalfonden som i blandfonden. Den här fondportföljen kommer agera krockkudde i skakiga tider. Avgift 0,28 % per år.

Enkla offensiva fondportföljen -1 % (75 % globalfond, 10 % Sverigefond, 10% tillväxtfond och 5 % Frontierfond). Den mest offensiva portföljen, men den har fortfarande en bred bas i en globalfond. Passar dig som sparar på lång sikt, +5 år. Hittills i år har portföljen gett -1%. I höstas kom tillväxten från Sverige- och Globalfonden. Nu tynger Sverige, medan tillväxtfondernahåller uppe fonden. Frontierfonden är på mest plus hittills i år med +4%. Avgift: 0,3 % per år. 

Alla tre fondportföljerna ger dig en bra grund, som du kan spara många år i. Utan att du behöver ändra om. Den offensiva portföljen har dock ett litet inslag av en aktivt förvaltad fond som du kan utvärdera en gång per år. Så att förvaltaren fortfarande håller vad hen lovar och slår snittet (index).

/Johanna Kull

I fondportföljerna jämför vi med världsindex, eftersom vi väljer utifrån hela världen. I teorin ska Enkla Fondportfölj vara bäst i normalbörs. Medan Enkla breda Fondportföljen ska stiga i goda tider med stora investeringar i tillväxtländer. Den Offensiva är överväxeln mer större fokus på tillväxtländer. Den svänger mer och kan ge mer långsiktigt.

Relaterade inlägg

Kommentarer