Räntetrippeln i ny form

Av Johanna Kull

12 jul 16

Share

räntetrippeln singelRäntetrippeln har haft ett bra år, hittills. Plus 2 % sedan årsskiftet. Nu väljer vi dock att skrota trippeln och satsar istället hela räntepengen på trippelns vassaste fond. Det enda alternativet som i dagsläget finns till sparkontot, som vi ser det.  

Räntetrippeln har gjort våra räntepengar tåligare och samtidigt gett mer än sparkontot. Fokus har varit på låga avgifter och fonder som kan ge mer än dagens sparkonton. I år har räntetrippeln redan givit 2 %. På ett år 1,4 %. 

Den senaste tiden har trippeln bestått av Spiltan räntefond, Cicero avkastningsfond och SPP obligationsfond. Nu plockar vi ut de två senare. Ett alexanderhugg kan tyckas, men anledningen är enkel efter att ha lyssnat till olika ränteförvaltare. Räntan är i botten. Samtidigt som experter pratar om riskerna ifall stimulansåtgärderna från centralbankerna slutar bita på räntemarknaden. I klartext; vi kan förvänta oss ganska lite ränta, samtidigt som förlusterna kan bli onödigt stora. Det är i alla fall farhågorna bland ränteförvaltare som vi talat med.

räntetrippeln juliDet är framför allt obligationsfonden som svänger. Den plockade vi in i trippeln i februari. Ett, med facit i hand, lyckat drag. Men efter att räntorna sjunkit ännu mer, känns obligationer nu än mer osäkra (Här resonemanget bakom obligationsfonderna). Ska jag spara i obligationsfonder vill jag idag ha en spartid på minst 2-4 år. Så mycket svänger de. Ska jag spara kortare än så, behövs en annan typ av räntefond.

När vi plockar bort obligationsfonder är det bara korta räntefonder kvar. Men bara de med företagsobligationer (företagslån) kan ge något idag. Därför står vårt val mellan Cicero avkastningsfond och Spiltan räntefond. Cicero har dock presterat sämre och är dyrare med 0,5 % istället för Spiltans 0,1 %. Avgiften är extra viktig nu i denna lågräntemiljö. En högre avgift äter ju snabbt upp den lilla ränta förvaltarna kan hitta. Därför får även Cicero ryka.

Kvar blir därför Spiltan räntefond. Den är en fond som placerar i företagskrediter med kort löptid. Det gör att den inte är lika känslig för svängningar i räntan (statsobligationer), räntebeslut från centralbanker mm. Fonden har lyckats bra i det hårda ränteklimatet och är + 1,07 % i år. Detta medan andra korträntefonder har backat. Och förvaltarna tror att den ska ge drygt 1 kanske 1,4 % de kommande 12 månaderna. Det är bra med tanke på att korträntefonderna i snitt väntas ge 0 till -0,5 % i år.

Här kan du alltdå ha dina räntepengar som du inte ska använda på 1-2 år. Är det kortare tid än så, skulle jag välja sparkontot. För 2-4 års pengarna väljer jag istället en billig blandfond och för +4 års pengarna billiga och breda aktiefonder.

Kom ihåg: Bli inte ränteblind. Det vill säga, lägg inte ner för mycket tid och energi på dina räntepengar. Där finns det inga stora pengar att hämta. Det viktigaste du kan göra är att ha rätt balans mellan börs och ränta. Vi ska ju inte ha för stor reserv på varken sparkonto eller i en räntefond. Ha dina 1-2 års pengar här, inte ditt långsiktiga sparande.

Räntefonder hur fungerar de?       Amortera eller spara?

Hur sparar du din reserv? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer