Finansprofilens aktieråd

Av Johanna Kull

27 jul 16

Share

f3a83458-8639-4783-b920-06e90d6960cf(Johanna Kull) Tre tips om hur du blir en bättre aktiesparare. Det är ett axplock av vad finansmannen Sven Hagströmer bjuder på i sitt sommarprat. För småspararen finns det mycket att lära och råden är enkla att följa.

Ni har säkert varit med om det. Du ligger på bryggan och försöker läsa en bok, men hur du än gör blir det fel. Ligger du på rygg tappar du blodtillförseln till armarna, ligger du på mage dröjer det inte många minuter förens du somnar . Då är Sommar i P1 räddaren i nöden. Bara signaturmelodin ger mig semestervibbar. Denna sommar har jag varit flitigare än vanligt och höjdpunkten är såklart finansmannen och Avanzas styrelseordförande.

Svens 3 aktierådHans sommarprogram inledds dramatiskt med hans livs största krasch, i flygplanet han själv flög. Sedan får vi höra om samhällsengagemanget, vikten av jämställdhet och vägval i livet. Men också om vad som definierar en bra chef och hans första affär. Sven delar även med sig av 3 konkreta aktieråd.

  • Var långsiktig  -”I allmänhet präglas aktiemarknaden av många motverkande krafter. Det är i längden en omöjlighet att försöka jumpa på isflak från den ena aktien till den andra. Istället rekommenderar jag att leta efter bolag som under en tid har skötts bra och som man kan hålla fast vid. Det man förlorar i vinst vinner man oftast i säkerhet”.
  • Förstå vad bolaget gör – ”Man kanske dessutom är konsument och känner till bolagets produkter. Som läkemedel, kläder, choklad eller bank. Vill man bli mer äventyrlig kan man stiga på när ett bolag som har misskötts får en ny VD. Har den nya VD:n gjort bra ifrån sig tidigare är chansen stor att hen gör ett bra jobb även på sitt nya jobb. Fallgroparna är högre här, men det är även vinsterna”.
  • Köp aktier med samma glasögon på som om du skulle köpa hela bolaget-  ”Det vill säga, tro inte att du kan sälja en dålig aktie till en ännu större idiot än dig själv. Det vill säga att inte ens aktier stiger till himlen utan det gäller att se till att få värde för sina pengar”.

Du kanske känner igen råden. Ibland kan de till och med kännas som rena upprepningarna. Men att erkända finanspersoner ger samma tips är ytterligare bevis på att det vad det handlar om. Det är inte är svårt att spara rätt. Undvik bara att lägga krokben för dig själv och göra ditt sparande svårare än vad det är. Köp inte krångliga namn och förkortningar bara för att du tycker att det låter professionellt. Det är mycket bättre att veta vad du köper, känna till vad bolaget säljer och fundera brett på varför du köper det.

Själv har jag ett dokument där jag skriver ner varför jag köper en viss aktie. Det passar mig av två anledningar. Dels är jag en spontan person som ibland kan bli lite väl ivrig. Då är det bra att skriva ner sina för- och motargument och därmed tvingas att fundera ett varv extra. Dels har jag något att gå tillbaka till när jag utvärderar aktien, något som hjälper mig i beslutet om jag ska behålla eller sälja.

Vad tycker du om Svens råd?  /Johanna Kull

”If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough”. Albert Einstein.

Relaterade inlägg

Kommentarer