”Jag vill bli miljonär”

(Johanna Kull) Skärmavbild 2016-08-01 kl. 16.40.11Rikedom är ett mytomspunnet ord. Att ”bli miljonär” är fortfarande ett mål för många.  ”Men det tar ju så lång tid, det känns som att bara en lottovinst kan ta mig dit”. Det var reaktionen från min kompis när vi nyligen diskuterade privatekonomi. Nej, drygt 17 år skulle det kunna ta för snittsvensken. Omkring 21 år för en ung som är ny i arbetslivet.Vägen dit är ett lågtempo-maraton. Det är just det som är vårt största hinder. Att vi inte ser mållinjen, utan bara en lång och krokig väg som får oss att tappa modet. Skärmavbild 2016-08-01 kl. 15.00.09Vi vill förstås bli miljonärer bums. Men trägen, snarare än snabbast, vinner. Om vi sätter upp tidsmål och räknar på vad som krävs för att nå dit har vi tagit oss långt på vägen. Snittsvensken sparar idag 2 000 kr i månaden. Men ofta bara i räntor. Med det sparandet tar det alltså 500 månader, eller 42 år att nå till miljonen. Men med tre enkla steg kan tiden förkortas, halveras och ännu mer därtill.

Steg 1 måste vara att vänja sig med lite mindre pengar i dag. Snittsvensken sparar 2 000 kr i månaden men många sparar inget alls. För att investera måste vi spara. Varje månad finns utgifter vi kan dra ner på, hundralappar eller tusenlappar. Summor som vi snabbt vänjer oss med att vara utan.

Steg 2
är att ha en plan för pengarna. Det kanske viktigaste steget. Få har det. Betänk att steg 1 gör vi både medvetet och omedvetet. Den omedvetna sparar, eftersom hen har pengar över varje månad. Men utan plan hamnar pengarna på lönekonto och sparkonto. Hälften av våra pengar ligger där och ger 0 % i avkastning. Hur mycket har du av din förmögenhet på lönekonto eller bankens sparkonto? Med mer än hälften av pengarna i ränta (räntefonder, sparkonto) förlängs tiden från dryga 17 till 24 år. Planen stavas >månadssparande i aktiefonder< och är närmast en garant för en snabbare väg till miljonen.

Pröva 500 kr i månaden. Sedan 1 000, sedan 1 500, 2 000, 3 000 kr. För varje dubblering av månadssparandet halverar du tiden till miljonen. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Snittsvenskens månadssparande på 2 000 kr i månaden, kan i rätt fonder ge 1 miljon kronor på kontot efter 17 år. Här har jag räknat bort skatter (ISK-konto är självklara valet), fondavgifter (0,5%) och med 7 % i avkastning per år. Den som istället nöjer sig med att sätta in en klumpsumma kommer uppleva resan ta mer än 35 år. Då har månadsspararen istället 4,3 miljoner kronor (!).

Steg 3 är att välja fonder som arbetar åt oss mot vårt miljonmål. Här är låga avgifter och aktiefonder utgångspunkterna. Något annat är rena tjuveriet på vägen till miljonen. Det enkla offensiva valet är hälften Globalfond och hälften Sverigefond. Enkla fondportföljerna ger också fondval.

Så, vem känner sig inte manad att se igenom sina utgifter per månad? Hur mycket kan du spara per månad för att nå miljonen? När du hittat din summa att spara, är nästa steg bara ett ISK-konto och ett månadssparande i aktiefonder. Når du miljonen om 17 år från nu? Min kompis bestämde sig.

/Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer