REIT-fonder är en reitig vinnare

reit vs andra börser(Johanna Kull) Rekordlåga räntor har varit rena dunderhonungen för våra börspengar. Men trots stadigt stigande börskurser är det inte aktier, tillväxtmarknader eller USA som gått bäst. REIT-bolagen är de stora vinnarna. Och trots stora uppgångar kan de fortsätta vara bra.

En högutdelande sparform som ger dig en korg av stabila utdelningsbolag är börshandlade Reit (real estate investment). Det är fonder där du inte bara blir ägare i vanliga fastigheter, utan mest i amerikanska gallerior, motorvägar och sjukhus. REIT-bolag delar ut ofta 90 % av sin vinster varje år, vilket enligt amerikanska skatteregler gör dem skattefria.

Men trots att dessa bolag inte växer med raketfart eller gör framtidens konsumentprodukter slår de börsens bolag på fingrarna i avkastning. Under hela 2000-talet sticker Reit ut som en riktigt vinnare. Sedan år 2000 har reitarna stigit med hela 800 %. Det är dubbelt så mycket som Sverigebörsen under samma period. Jämfört med USA-börsen (S&P500) har reit-fonderna varit bättre under alla tidsperioder från tre till hela 40 år tillbaka. Inte ens småbolag som brukar vara bäst under långa tidsperioder lyckats bättre..

bild reit mot räntaFörklaringen hittar vi i räntorna. Hela 2000-talet har varit en slalombacke nedförs för räntorna. Räntan var år 2000 kring 5 % (javisst låter det otroligt?), efter finanskrisen 2 % och nu är den amerikanska räntan på 0,15 %… Det är rena godisskålen för dessa bolag, som tar stora lån. Utan inflation kommer också räntorna att förbli låga under lång tid framöver. Därför har också REIT-fonder varit en succéplacering. REIT-bolagen har också haft en stark utveckling, där satsningar på fastigheter och infrastruktur gett bra tillväxt.

Det enda som verkligen kan ge en härdsmälta är om räntorna plötsligt börjar stiga kraftigt. REIT-fonder är inte heller immun mot ekonomiska nedgångar (recession). Det kan vi se under finanskrisen där reit-fonderna tappade rejält. Då var det delvis för att fastighetsbolagen fick problem i bostadsbubblans spår. Men verksamheterna är mer stabila, eftersom de ofta tjänar bra med pengar både i hög-och lågkonjunktur. Det enda som kan bli en riktig käpp i hjulet är om företag börjar få det svårare och måste lägga ner butiker mm. Då försvinner viktiga kunder från köpcentrum, restauranger och hotell.

Trots makalös uppgång menar vissa analytiker att det kan fortsätta vara en bra placering. Pensionsfonder och andra stora placerare har börjat hitta hit. Dessa stora fonder behöver hitta placeringar som kan ge stabil avkastning. Tidigare var det främst vanliga obligationer. Men de ger för lite idag. Istället har kapitalet sökt sig vidare till infrastruktur, fastigheter som är mer stabila. Här är utdelningarna omkring 4 % per år för de breda fonderna (se nedan).

Mitt råd; Reit kan vara ett bra komplement till den aktive spararen, som kanske äger både aktier och fonder. De ska inte vara mer än 5-10 % av sparandet. Och eftersom det är amerikanska fonder och utdelning har vi dem bäst på kapitalförsäkring.

/Johanna Kull
—————————————————————————————————————————————————————-

Mer om Reit-fonder

Vanguard REIT index är en börshandlad fond som ger dig flera korgar av branscher och bolag. Den innehåller 141 olika bolag i allt från sjukvård, hotell, industribolag och varuhus. Senaste 10 åren har den i snitt gett 10% i avkastning per år med all avkastning inräknad. Och den är billig med bara 0,15% i avgift.

Relaterade inlägg

Kommentarer