Bra aktiv blandfond

Av Johanna Kull

15 aug 16

Share

en häftig blandfondEn blandfond fungerar som svängdörr in eller ut på börsen. En billig är såklart enklast, men det finns också de som är bättre och då är värda lite mer i avgift. Här en som år efter år givit mer än rena aktiefonder.  

Placeras fondredaktör Pär Ståhl har tittat på kategorin aggressiva blandfonder och valt ut sina favoriter. En är AMF balansfond som vi skrivit mycket om här på bloggen. En annan fond som passerar Pärs nålsöga är Sensor Sverige Select

Det är en häftig fond. De senaste fem åren har den givit 13,5 % per år. Det är nära 5 procentenheter bättre är snittet i kategorin. Det är till och med bättre än snittet för Sverigefonder som under samma tid givit 12,7 % per år.

Den är den aktiva förvaltningen som lönat sig och förvaltaren Stefan Olofsson har varit skicklig på att parera mellan börs och ränta. Och att välja rätt bolag. Om han kommer vara lika lyckosam framöver kan såklart ingen veta, men hittills har spararna fått betalt för den dyrare prislappen på 1,25 %.

Fonden har en något större aktieandel än många andra blandfonder och svänger också något mer. Men fortfarande mindre än en ren aktiefond och Morningstar har belönat den med toppbetyget 5 stjärnor. Som svängdörr in eller ut på börsen eller som 2-5 års sparande passar den därför bra.

Mitt råd: Är du en aktiv sparare och tittar över ditt sparande regelbundet. Då är Sensor Sverige select ett bra alternativ. Men som sagt, det kräver att du tittar till fonden då och då. Så att inte förvaltarens framgång bara är en tillfällig saga. Vill du hellre ligga lugnt i hängmattan och vet med dig att du inte kommer att utvärdera fondvalet, då är billiga AMF balansfond ett bättre val för dina blandfonds-pengar. Med lägre risk.

Vilken blandfond väljer du? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer