Folkaktieportföljen gillar Trelleborg

trelleborg aktie(Johanna Kull) Gummijätten Trelleborg växer på bredden. Börsveckan ger sitt ”Köp” och folkaktieportföljen hänger på. Besvikelsen Telia får lämna plats. Trelleborg får den äran. En aktie som kan passa bland dina tio, ungefär som Assa och H&M, som också finns i portföljen.

Trelleborg är det gamla däckbolaget som valt att växa vid sin läst för att bli expert på gummi, packningar, tätningar, slangar mm. Eller vad sägs om en oljeslang som tål 400 gradig svartolja. Men så har oljepriset backat och Trelleborg har därför upplevt en svagare marknad.

När konkurrenten Nokia (som då gjorde både gummilösningar och mobiler) föll i mobilgraven så har Trelleborg växt vidare. De köper bolag, förädlar, växer och säljer på bredden. Till skillnad från många köpglada bolag så har Trelleborg visat att de kan denna börsens konstform. Köpen har utvecklat, snarare än försvårat bolagets resa. Nu är bolaget dessutom på väg in i jordbrukssektorn och rälsfordon, vilket kan ge mersmak.

Det är spännande att bolaget breddar sig från mindre konjunkturkänsliga nischer. Kan de samtidigt hitta ny tillväxt blir det ett dubbelt plus. Folkaktieportföljen har ägt aktien tidigare. Då var det inför försäljningen av deras dotterbolag Vibracoustics och portföljen sålde faktiskt för 156 kr. Då var värderingen hög och bolagets nästa steg var mer otydligt. Nu är kursen där igen, men färdriktningen har blivit tydligare. Ett plus för att vd Peter Nilsson efter 11 år på posten tillhör en av börsen få slitvargar.

Trelleborgs affärsområdenKilopriset på Trelleborg-aktien (P/E) är 17 gånger vinsten för i år och knappt 15 för nästa år. Det är något dyrare än börsen, men inte dyrt för ett bolag som förvärvar och är väl positionerade när marknaden tar fart. Lägg till att köpen kan förfina vinsterna ytterligare, skriver Börsveckan.

Telias biljett ur portfölj behöver inte någon närmare ursäkt. Verksamheten går knackigt och det har varit en riktig besvikelse för oss aktieägare. Efter ett år har den inte alls varit portföljens stabila innehav med jämn utdelning. Utan har efter utdelning backat 13 procent och tillhör det sämsta köp som portföljen någonsin haft. Framgent ser åtminstone inte vi någon ljusning i bolaget eller branschen. Telia lyckas inte hävda sig i den internationella tävlingen utan försöker tjäna på att fånga många lättrörliga, ofta svenska, konsumenter. Nej det håller inte. Välkommen ut.

Och så mycket roligare att ha Trelleborg i portföljen igen. En som växer på egna meriter. Att ruva på i flera år. Liknar lite Assa som varit med i två år nu. De köper och växer. Upp 64 procent i portföljen. Bolag som växer på eget initiativ gillar vi.

En annan ettåring i portföljen Sweco får ytterligare stöd. Placera gav nyss nytt ”köp” trots senaste månadernas rusning. Nu upp 42 % i portföljen.

Vilka aktier föredrar du på lång sikt?/Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer