Värdet att vänta med sälj

duni blogg(Johanna Kull) Folkaktieportföljen köpte Duni. Aktiekursen föll sedan 23 procent. Då är det lätt att oron tar överhand och vi trycker sälj. Tre månader senare är den tillbaka och visar styrka. Att vänta är ofta ett beslut som ger oss rätt. Men det finns fallgropar…   

Den skånska producenten Duni producerar servetter och engångsartiklar till större delar av Europa. Intressant, för efterfrågan är hyfsat jämn och samtidigt växer bolaget genom uppköp. Nu senast i Thailand. De delar ut pengar och har en bra position på marknaden. Men investerarna var skeptiska och aktien dök som värst minus 23 % efter köpet.

Städningen av verksamheten och uppköp visade sig svårare att få ordning på. Tillväxten har varit skral. Som lägst gick kursen den 27 juni. Två månader senare är den tillbaka på plus minus noll. Senaste rapporten lugnade orolig magar. När det är bolag med stabil intäkt så är det tillfälliga inget att oroas för… Med andra ord har Duni gått från att vara katastrofdåliga till att bli senaste månadernas raket. Sedan botten på 99 kronor är kursen nu upp 31 %.

Det är dock lätt att nu säga att det var rätt att fortsätta äga aktien. Att förstå vad som driver ner en aktie är knepigt. Har marknaden rätt? Har jag fel? Tvärtom? Är det inga nyheter, analyser eller förändringar i omvärlden som kan förklara orsaken beror rörelsen i aktien ofta på naturliga svängningar. Trejdern säger ”den är överköpt”, analytikern ”vinsthemtagningar”. Utanför finanssvenskan kan vi nöja oss med att aktier svänger. Men eftersom vi borde vara långsiktiga väljer vi att tro på utsikterna i bolaget. Skulle vi plötsligt behöva färre servetter och engångsartiklar? Nej, här finns ett behov tämligen stabilt. Därför kanske ett kursfall snarare är köpläge.

När ska vi sälja då? Det gäller att försöka utröna vilka aktier vi äger som är i tillfällig svacka- och vilka som är riktig surmjölk. Istället för att sälja direkt aktien blir röd, är det lika vanligt att vi gärna rider aktien ned i graven. Vi hamnar i prestigefällan och sätter övertro till vår egna idé om bolaget. Börjar du nosa upp nyheter som inte talar till bolagets fördel, ett par dåliga rapporter i rad, någon analytiker som ser sämre utsikter, då kanske det faktiskt är så.

Då måste vi ju fundera på om dessa pengar gör större nytta någon annanstans.

Duni nu då? Även om kursen hämtat sig innebär detta inte att de har en självskriven roll framöver. Även framgent måste de bevisa sin plats genom att få nya köpanalyser, visa bra rapporter och växa som tänkt. Men tillväxten ligger i bolagets händer. Får de bra ordning på verksamheten finns ju servettbehovet där.

Hur gör du när dina aktier eller fonder faller snabbt? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer