Slut på Forum på Globen

Globen 2016 0Sedan 11 år har 10 000-tals sparare hängt med på Globen. En gång varje år. Ni har mött över 200 vd:ar, ministrar, författare, ekonomer, aktiehandlare… Nu är det tyvärr slut på det folkliga mötet och festen i ett ekonomins melodifestval. Avanza väljer att lägga ned Forum. Riktigt ledsamt, skriver Claes Hemberg, från sin tjänstledighet och länkar till sina 12 favoritgäster genom åren.

Första gången vi träffades på lokal var 2002. Vi hyrde ett rum. Med en gäst pratade jag fonder och knappt hundra personer deltog i publiken. Sedan växte idén. Sedan 2005 har vi huserat på en av landets största arenor, Globen. Det har varit en häftig, rolig och energisk resa i folkbildning. Stolt är bara förnamnet.Anders Borg Forum

För folk behöver mötas, prata, diskutera sin framtid, tankar och sina pengar. Showen pågick i fyra-fem timmar. Varje år briljerade 25-talet gäster i rampljuset. I pauserna pratade vi vidare på och bredvid scenen. Globen kokade.

Forum ville vi skulle vara ett avbrott i vardagen och en rejäl fest för dina frågor om pengar. Då ville vi ge fakta, reflektion och show, men också genuina möten med människor vi annars mest ser i tv och hör på radio. På Globen kunde vem som helst höra, se och känna nerven på riktigt… Som bäst hade vi 6 000 på Globen och över 50 000 på nät-tv.GW på globen

Det har varit gratis inträde. Tack för alla utställares stöd genom åren! Och tack förstås alla Avanza-kollegor som kämpat många sena timmar. Och publiken som hängt med i börsupp- och nedgång.

Trots den magiska framgången har Avanza bestämt att lägga ned Forum. Avanza ersättare och nya satsning får de återkomma till. Personligen är jag rädd att Avanza missar något väsentligt. Folkbildning, mötet, skaka hand och verkligen diskutera är något vi människor behöver för att välja rätt. I synnerhet när det gäller något så mångbottnat som pengar.

Tack alla ni i publiken på plats och via tv. Ni har varit årets höjdpunkt. Att få träffa alla er och bjuda på alla gäster är det bästa jag vet. Nu hoppas jag innerligt att folkbildningen hittar andra vägar. För vi människor behöver prata och diskutera ekonomi, våra pengar och framtiden.

Här mina favoriter 2005-2016:

Hans Rosling 3Aktiestinsen om sina bästa aktietips
Hans Roslings förklarar världen
Leif GW Persson om börsgåtor
Eleine Ekswärd och Alexander Norén
Laszlo är Sveriges främsta investare
Anders Borg och Sven Hagströmer
Erika Bjerström om Afrikas mirakel
Blecher vässar portföljen
Ranelid om girighet
Ceclia Hermansson vs Robert Bergqvist

Vad säger du om Forum på Globen?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer