Spararna missar starkt Indien

indienfonder blogg(Johanna Kull) Indien är den stornation i världen som växer snabbast. I vintras gick de om Kina i tillväxtsiffror och börsen är upp 12 procent hittills i år. Trots det har spararna inte lockats. Istället har de sålt 10 av de senaste 12 månaderna.  

Det folkrika Indien växer så det knakar. Senaste siffrorna pekar på över 7 procents tillväxt per år. Med två nya Sverige per år i befolkningstillväxt, eller ett nytt Stockholm var 17e dag finns en enorm utveckling i korten. Landet har också under Narenda Modis styre blivit mer företagsvänligt, vilket visar sig i landets ekonomiska utveckling.

Dessutom har centralbankens jobb med att stabilisera ekonomin gett effekt. Inflationen sjunker stabilt, vilket gör det möjligt för dem att sänka räntan. Därför har också ekonomin fortsatt att växa. Det är mogen. De kommande utmaningarna är utbildningssatsningar, infrastruktur och en fungerande arbetsmarknad också för kvinnor.

Trots denna cocktail att positiva nyheter har spararna valt bort Indien. Sedan 2010 har spararna sålt av Indienfonder för 5,3 miljarder kronor. Fondförmögenheten (insättningar/uttag+kursutv) har rasat -50%. Samtidigt har Indienfonderna rusat 82 % under samma period.

När Indienbörsen föll i mitten av 2015 störtdök intresset från fondspararna som sålde 4 av 5 månader. Sen repade börsen sig snabbt och Indienfonderna är nu nära sina historiska högstanivåer. Men spararna har inte hitta tillbaka, vilket är ett trendskifte jämfört med hur det sett ut vid tidigare upp och nedgångar.

Indien ser ut att gå fram med stormsteg. En ny momslag som antogs i augusti väntas öka tillväxten i landet med 1-2 procentenheter. I ett sådant land vill jag gärna placera mina pengar. Här finns det långsiktiga förutsättningar, mognad och reformvilja. Därför är det pengar som gärna får växa där länge. Eftersom det är ett enskilt land skulle jag inte spara mer än 5 % i landet. Mirae India är ett bra val med lång historik, eller någon av fonderna i länken nedan.

Mer läsning: Texter om Indien    Placeras Indienfond-tips

Sparare du i Indien? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer