Bra miljöval – i fondvärlden

Av Johanna Kull

16 sep 16

Share

gron-energi-inte-bara-en-trend(Johanna Kull) Att investera i en bättre miljö och samtidigt få avkastning på pengarna, är ingen motsättning. Här om en häftig globalfond som placerar i tre starka trender, förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering.

”Jag köper ekologisk mat, kör elbil och återvinner mjölkkartonger. Men hur sparar jag egentligen grönt”, undrar läsaren David. Han är inte ensam, allt fler läsare hör av sig med liknande frågor. Inte så konstigt. Såväl högre medvetenhet om miljöfrågor som ren finansiell statistik talar för ett grönare sparande.

Sol, vind och andra förnybara källor står nu för 7 procent av hela världens energiförbrukning. Och tillväxten för sektorn är snabb. 2015 ökade användningen av förnyelsebar energi med 15 procent. Det var 12 året i rad med en tvåsiffrig tillväxttakt. 

storsta-innehav-cb-global-earthEn fond som lever upp till Davids krav är CB Save Earth Fund. Den placerar i bolag som är verksamma inom förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering. Fonden är aktivt förvaltad och tillhör Placeras fondexpert Pär Ståhls favoriter bland klimatfonderna. Här kan du läsa Pärs analys.

Fonden ger dig del en snabbväxande bransch med innovativa ”rena” bolag och påminner lite om en globalfond eftersom den placerar över hela världen. Dock är andelen Europa något större än en vanlig globalfond och andelen USA något mindre. Amerikanska börserna har tillhört senaste årens draglok, men fonden har ändå med sin avkastning på 44 % hållit jämna steg med en vanlig globalfond senaste tre åren.

fossilfria-globalfonderSparpengar är ett av de skarpaste redskapet vi har för att påverka klimatet. WWF brukar ju prata om klimatbovarna bilen, biffen, bostaden och börsen. Men att spara grönt är lika mycket en finansiell fråga. Börsparande är ju långsiktigt och för att få ut mest av pengarna handlar det om att spara i bolag som är långsiktigt hållbara. Och att framtiden ligger i ny teknik och gröna bolag tror jag vi alla är överens om.

Fördelen med CB Save Earth är att du via ditt sparande bidrar till en grönare värld. Samtidigt som du tjänar pengar på förflyttningen från fossil till förnyelsebar energi. Nackdelen är att den är något smalare än en vanlig globalfond.

Vill du prova CB Save Earth skulle jag börja med att antingen månadspara i fonden, eller flytta över en del av min globalpott dit. Men eftersom vi talar om en smalare aktiv globalfond med lite högre prislapp skulle jag dock aldrig lägga hela min globalpott här. Men kanske 1/3 .

Genvägen

Vill du hålla antalet fonder på ett minimum är den enkla genvägen en grön globalfond. På sajten spara hållbart kan du lista fonder efter deras innehav i bland annat fossila bolag. Där hittar jag 15 globalfonder som inte innehåller några fossila bolag. Billigast är SPP Global plus med 0,42 % i avgift.

Vill du spara i klimatfonder?

/Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer