Ge oss fri flytträtt politiker

Av Johanna Kull

20 sep 16

Share

pension pskylt(Johanna Kull) Med höjd pensionsålder tar vi privatpersoner vårt ansvar för framtidens pensioner. Nu är det dags för politikerna att ta sitt. Det kan komma redan imorgon. Då släpper regeringen sin budget och där förtjänar flytträtten sin plats. Annars kommer miljontals kronor fortsätta att försvinna i onödiga avgifter.

Privatpersoner tar nu sitt ansvar för våra framtida pensioner i och med att pensionsåldern höjs till 63 -69 år. Från tidigare 61-67 år.  Det är helt rimligt eftersom vi lever allt längre. Och jobbar allt mindre. Om vi för 100 år sedan arbetade över 80 % av livet lär dagens unga jobba mindre än 50 % av livet. Denna omställning  ger samhället nya utmaningar och kraven på oss som individer att själva ta ansvar för vår pension ökar. Då måste vi också få tillgång till de nödvändiga verktygen för att göra detta.

Prisskillnaderna på pensionssparande är idag stora. Du kan enkelt komma undan med 0,2 procent i avgifter. Medan andra sitter fast i pensionsförsäkringar som kostar 10-20 gånger mer. Pensionsflyttar borde därför vara vardagsmat. Tyvärr visar statistiken tvärtom. Flyttarna är få, går långsamt att genomföra och är alltför ofta väldigt dyra.

En flytt tar idag i snitt 4 månader att genomföra. Det är förstås helt oacceptabelt för pengar som borde kunna gå att swisha. Dessutom tar majoriteten av alla pensionsbolag höga flyttavgifter på upp till 5 procent. För en försäkring på 500 000 kr, en inte alls orimlig summa efter ett långt yrkesliv, innebär det en kostnad på 25 000 kr. Bara för att byta bolag. I vilken annan bransch skulle vi tillåta detta?

Anledningen till pensionsbolagens motstånd till fri flytträtt är enkel. De skulle förlora stora pengar på att tillåta sina kunder att byta till bättre och billigare alternativ. Men så länge en flytt är omöjlig eller dyr och omständlig elimineras kundernas möjlighet att rösta med fötterna. Det borde politikerna inte acceptera. Det är trots allt vår lön en tredjedel av livet vi talar om.

Imorgon hoppas jag därför att konsument- och finansmarknadsministern Per Bolund har förstått behovet och fått med reformen i regeringens budget. En förbättrad, förslagsvis helt fri, flytträtt, är det enda rätta. Vinnarna blir svenska folket. Förlorarna välgödda pensionsbolag, som år efter år kunnat tälja guld med smörkniv

Har du pensionsförsäkringar som du inte kan flytta? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer