AP7-soffan ännu bättre

ap7-blogg(Johanna Kull) Nu blir populära Ap7-såfa (PPM-soffan) ännu ett snäpp vassare. Icke-väljarnas alternativ kommer nu ge oss både småbolag och mer av tillväxtmarknader. Samtidigt blir turbon mindre. Ett välavvägt val som tryggar pensionen. De som inte väljer, kan lugnt sova vidare på soffan. 

De som inte väljer fond i PPM-systemet får AP7-såfa. En fond vi hyllat flera gånger. Den är en globalfond på steroider. Du får hela världsekonomin och hävstång på pengarna (belåning på pensionspengarna) till låg avgift. Nu blir den ännu bättre.

In kommer småbolagsaktier för första gången i fondens historia. Småbolag har över långa sparperioder gett högre avkastning än storbolag. Det passar ypperligt för pensionsparare som ska se sina pengar växa under 20-30-40 år. Småbolagen kommer inte vara handplockade, utan ingår i ett globalt småbolagsindex. Priset kommer därför fortsätta vara samma låga.

Dessutom kommer andelen tillväxtmarknader öka från omkring 10 till 15 procent. Anledningen enligt fondens informationschef är att tillväxtmarknaderna egentligen återspeglas för lite i de globalindex de följer. De borde helt enkelt vara en större andel. Det är också förstås ett tecken på att dessa ekonomier blir mer stora och mogna.

Men svängningarna (risken) i fonden förblir densamma. För samtidigt sänks belåningsgraden (hävstången) i fonden. Det här har varit närmast unikt i fondvärlden. Till den låga avgiften på 0,1 % har spararna fått 50 % belåning. Tänk om du kunde få den räntan på ett bolån. Det har inneburit att hr börsen gått upp 1 % har fonden gått upp 1,5 %. Nu vrider de ner hävstången till 1,25. Om börsen stiger 1 % ska fonden nu stiga 1,25 % nu. Men eftersom den  den nya strategin innehåller fler snabbväxande småbolag och tillväxtmarknader förväntas vi ändå få samma avkastning. De kompenserar.

Det här visar på hur ansvarstagande AP7-ans styrelse är. Börsen har gått mycket starkt senaste 8 åren, och en för hög belåning kan bli skakigt. Nu tar de ansvaret och ser över hur de bättre kan ge spararna samma avkastning. Dessutom tar de förändingen i steg. Under tre år ska de nya direktiven implementeras, så effekten kommer inte synas direkt.

Mitt råd: PPM-soffan är ett självklart val för långsiktiga PPM-spararen. Och denna förändring tror jag bara gör den snäppet bättre. Det är min bild efter att ha talat med de ansvariga. Nu får vi globalfond, småbolagsfond,tillväxtmarknadsfond, hävstång och lågt pris i ett.

Väljer du soffan? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer