Ny fond med investmentbolag

spiltan-innehav-blogg (Johanna Kull) Bra utländska investmentbolag i en fond. Lågt pris och världsklassig förvaltning. Det blir inriktningen på den nya globalfonden från Spiltan. Spännande, med tanke på framgången för deras svenska investmentbolagsfond. Den här kan snabbt dra undan mattan för många av storbankernas dyra globalfonder. 

Fondbolaget Spiltan lanserar en ny investmentbolagsfond. Världens 30 största investmentbolag vilka indirekt gör dig till ägare av drygt 600 andra bolag. Till en låg fondavgift på 0,5 %.  

De svenska investmentbolagen har en fantastisk historik. Förvaltning av näringslivets absoluta toppar- till ett pris som får en lågprisfond att verka dyr. Det lockade Spiltan till att skapa en fond med de största svenska investmenbolagen. Inget annat än succé för de vanliga spararna. 74 100 sparare har den hos Avanza!

spiltan-branscher-bloggMed det nya globala fokuset kommer istället världens toppinvesterare att samlas i en fond. Warren Buffetts Berkshire Hathaway och svenska Investor, som enda svenska bolaget i samma fond. Fonden kommer bestå av drygt 60 % i USA, med Buffetts Berkshire som största innehav med 8 %, sedan Danaher Corp och Brookfield. Det här kan bli en utmanare till storbankernas globalfonder som inte gör annat än att kosta 1-1,5 %

”Vi har valt att följa i princip samma geografiska och branschmässiga fördelning som en vanlig Global Indexfond, men väljer att investera i de bästa investerarna i världen istället för att försöka hitta vinnarna bland världens ca 68 000 börsbolag”, säger Jörgen Wärmlöv som kommer förvalta fonden. 

Fonden släpps nästa tisdag, 4 oktober, och kommer finnas i PPM-systemet.

Mitt råd; Det här har alla förutsättningar för att bli en långsiktigt bra globalfond att äga. Förhoppningsvis kan de också sänka avgiften lite till framöver. Vill du spara i den kan du börja med att flytta över 10 % av din globalpott. Lyckas den prestera är den bred nog för att bli en av dina stora globalfonder.

Vad tycker du om den nya fonden? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer