I kungahuset sparar barnen bäst

Kungahuset bild(Johanna Kull) Svenska kungen har en smal aktieportfölj. Kronprinsessan med syskon är däremot riktiga föredömen. Och prins Daniel är en riktig våghals; ett par timmar aktieskola med frun kan vara på sin plats. När vi kollar igenom Kungahusets aktieinnehav hittar vi mest guldkorn… men också en del kaffesump.

Expressen har tagit fram kungahusets aktieportföljer. Det visar sig att de mest är aktieägare i stora stabila svenska bolag. Kungen är ingen chanssparare, utan äger aktier i sju svenska flaggskepp. Här hittar vi Ericsson, Sandvik, SKF, Atlas Copco, Skanska… portföljen är däremot något baktung i bank. Hela 1/3 av portföljen utgörs av storbankerna SEB och Nordea. Nog för att svenska börsen är banktung, men här får kungen akta sig för eventuella bankproblem.

Kungahuset aktievalDrottningen satsat istället på en stabil bas i investmentbolaget Lundbergs. men bara fyra bolag totalt. Det gör att varje aktie står för 25 procent av totalvärdet. Med så få bolag krävs det inte mer än en (1) stupad aktie för att påverka hela portföljen. Hon skulle tjäna på att bredda portföljen. Öka med ett till investmentbolag så är hon hemma. Lundbergföretagen består ju dessutom till hälften av fastighetsbolag.

Kungahuset ser inte ut att vilja ta några riktiga chanskort. Det är bara Prins Daniel som är den riktiga chansspararen. Han äger bara en aktie, småbolaget och speltillverkaren Starbreeze. Riktigt belönad med en fördubbling av investeringen på ett år! Men att stå på ett ben på en snårblåsig aktiemarknad kan få minsta oturliga vindpust att rasera portföljen. Tur nog behöver han inte gå långt för en aktielektion. Hustrun och Kronprisessan Victoria har en betydligt tåligare portfölj med 13 olika bolag (eller egentligen ett femtiotal).

Tillsammans med syskonen äger de främst stora svenska bolag, fyra olika investmentbolag och aktier inom olika branscher. Föredömligt och en god cocktail för ett långsiktigt sparande. Inget som de heller behöver se över allt för ofta. Med fyra investmentbolag får de mer än 50 olika aktier i portföljen. Investor, Industrivärden, Lundbergsföretagen och Ratos. val som ger stabilitet, spännande småbolag och en erkänt bra förvaltning. Victoria sitter dock på en riktig surdegen. Hon äger medicinteknikbolaget Getinge som har tappat tre år i rad. Senaste året har aktien backat -17 procent. Men hon har bara 3 procent av portföljen i aktien. -17 procent har alltså bara påverkat hennes portfölj med -0,5 procent på ett år. Det visar på vikten av att äga många aktier, istället för att vara tungfotad i ett fåtal aktier. Det kan snabbt bli brännmärken om vi äger mycket i en och samma aktie.

Ratos är annars den aktie som jag tror kungabarnen helst vill ta i örat. Minus 30 procent senaste tre åren, medan börsen är upp 18 procent på samma period. Och vändningen i bolaget verkar inte vara på väg, trots VD-byte och ny strategi. Marknaden har inte återfått förtroende för ledningen. Det här kan vara den aktie de vill byta ut.

Mitt råd; Kungabarnen har ett föredömligt sparande. Något som många sparare kan få inspiration av. Tråkigt kan vissa tycka, men det är erkända bolag, som ger utdelning och förändras med omvärlden. Långsiktigt kommer det vara mer rätt än fel!

Vad tycker du om Kungahusets aktieval? /Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer