Aktiva fondportföljen +9%

aktiva-fondportfoljen-9-okt-16Aktiva fondportföljen här på bloggen är plus 9 % hittills i år. Det är riktigt bra jämfört med världssnittet, men inte makalöst mycket bättre än de billigare och rakare enkla fondportföljerna, som passar de flesta fondspararna. Lägg merparten på billiga bredare fonder, är återigen den välkända läxan. Aktiva portföljen ger nu en fond ett rött kort och en fond ett gult kort, skriver Claes Hemberg från sin tjänstledighet.

Att bygga en aktiv portfölj kan låta roligt och inspirerande, för den som följer med i ekonomidebatten från världens olika hörn. Men för den som är nöjd med att lägga undan några hundralappar varje månad finns enklare svar; enkla fondportföljerna. De är billigare och betydligt mer jämna. Dessutom kräver det nära noll engagemang, eftersom de består av byrålåds-fonder.

Aktiva fondportföljen är visst lyckats i år. 12 av 13 fonder slår världsindex och portföljen har hittills stigit 9%. Det är nära dubbelt bättre än världsindex som hittills nått 5% i år.

Det som i år har lyft fonden är i första hand stora globala bolag. SPP Global 100-fonden utgör en fjärdedel av fonden. Allt för att ge stabilitet. Den har i år dessutom givit hela 12 procent.

aktiva-fondportfoljen-9-okt-16De som sticker ut mer påtagligt 2016 är små och stora tillväxtländer, tech och Indien och även vår fond i Asien . De är upp 17-29 %. Men att bygga en fondportfölj på dessa fonder blir allt för svängigt. Utan här talar vi om sex helt olika fonder med i snitt 4 % av portföljen. Tillsammans utgör de en fjärdedel, men 4 % var nyckeln, för att tåla lokala svängningar.

En fond som inte leverat är SHB Amerika småbolag. Den följer närmast USA index. Det gillar vi inte, när den ska vara aktiv. Vi vill se mer spännande utveckling än så, om vi ska ha kvar den. Gult kort för; småbolagsfonden som kostar ju 1,5% eller 7 gånger mer i avgift än just indexfonden SPP USA för bara 0,2%.

Svårigheten med tillväxtländer märker vi väl i år. De aktiva slår inte alltid snittet. Aktiva Odin emerging når inte ens hälften av motsvarande indexfond hos Länsförsäkringar. När vi inser att Odinfonden kostar fem gånger mer så lockar den föga. Men läs på lite. Odinfonden är en mer försiktig fond. Den tål börsfall bättre visar historiken. Om det är värt att ha den tål att diskutera. Aktiva portföljen flyttar hellre potten till den billiga tillväxtfonden hos Länsförsäkringar. Alternativet hade varit husfonden SPP global 100, men den är redan så stor.

Portföljen har också några procent kontanter. En tanke kan vara att pröva Spiltans nya globala investmentbolag. Men vi vill se mer resultat först.

En liten fondandel surar under världssnittet – en Sverigefond med de 30 största svenska storbolagen. Avanza Zero. Men det är inte unikt för fonden. Kategorin har i år givit 4-6 %. Orsaken stavas bla Telia och Ericsson. Den aktiva Sverigefonden i portföljen är Didner & Gerge Aktiefond har givit dubbelt mer. Där har portföljen också mer eller 7 % innehav. Att nu välja en foenkla-fondportfoljerna-9-okt-16nd med mer mellan- och småbolag efter det rally vi sett där, är svårt att motivera. Svenska börsen har gått tokstarkt senaste åren och vi vill inte ha mer Sverige nu, utan avvaktar.

Blir du minst tveksam så är rätt svar någon av de Enkla fondportföljerna.

Vilken fond väljer du nu?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer