Enkla starka fondval

enkla-fondportfoljerna-9-okt-16De flesta fondsparare ska välja billiga, breda och begripliga fonder. Säger din rådgivare annat, så lyssna inte. Det visar forskningen. Det visar inte minst årets börs, återigen. Därför visar jag här mina tre enkla fondportföljer. De har alla tre slagit världsindex i år. Tricket är lågt pris och stor bredd, skriver Claes Hemberg från sin tjänstledighet.

De flesta sparare ska ha fonder som tål mycket, som inte läcker i dyra avgifter och som är enkla att förstå. Det låter enkelt men bara några få svenskar, högst 1 av 10, träffar rätt visar statistiken. Istället har vi svenskar genom åren fått ett gäng dyra fonder av våra ”personliga bankmän”. Att själv välja rätt är däremot väldigt lätt.

Vill du ändra på det, har jag några enkla fonder att föreslå. Jag sparar i dem själv i mina enkla fondportföljer här på bloggen. Det är fonder som håller i längden. Du behöver inte välja om. De överraskar inte. De innehåller aktiefonder och följer de stora börsrörelserna i världen. Till en urbillig prislapp. Eller vad sägs om 0,2 %, 0,26 % och 0,3 %. Jämför det mot svenskarnas snittavgift som är 4-5 gånger högre.enkla-fondportfoljen-okt-16

Det enklaste enkla fondvalet är bara en billig globalfond. Men vill du ha lite mer, säg minst två fonder så har jag förslag: En kombination med 2 fonder, med 3 fonder eller med 4 fonder. Börja med Enklaste portföljen. De två andra är lite överkurs.

ENKLA 2 fonder: Enkla fondportföljen (+6%) passar till pengar vi ska spara minst 3 år. Valet består av två breda och de billigaste fonderna. Den innehåller mest en globalfond och därmed mest av världens största ekonomi USA. Till det lite Sverige. Kombinationen känner du igen från gamla PPM-soffan. Valet är  Länsför global index (80%), SPP Sverige (20%). Billig bredd och med lite turbo i en extra andel Sverige.

ENenkla-breda-fondportfoljen-okt-16KLA 3 fonder: Enkla breda fondportföljen (+6%) passar till sparande minst 3 år. Valet bygger vidare på billigt och brett och innehåller mer räntor och lite tillväxtländer. AMF balans innehåller hälften utländska och svenska aktier och hälften räntor. Den här blir stabilare och samtidigt lite spetsigare. Valet är Länsför global index (60%), AMF balans (30%), Länsför tillväxtm index (10%)

ENKLA 4 fonder: Enkla offensiva fondportföljen (+8enkla-offensiva-fondportfoljen-okt-16%) har mer tillväxtfokus. Passar mer till längre sparande som pension och till barnen. Pengar vi ska spara minst 5 och gärna mer än 7 år eftersom värdet varierar mer här. Valet är Länsför global index (75%), SPP Sverige (10%), Länsför tillväxtm index (10%), Evli Frontier (5%).

Ändrar jag aldrig på dessa fondval? Nej, egentligen inte. Lite håller jag utkik efter ännu billigare fonder, men det jag valt är verkligen extrem lågpris. Förutom en liten skärva i offensiva portföljen med Evli frontier, som om du är osäker kan hoppa över och välja Länsförsäkringars tillväxtm index istället. Vill du ha ytterligare överkurs så hittar du den i min Aktiva fondportfölj här på bloggen.

När vi sparar i fonder gör vi det som vanligt i steg. Exempelvis en gång per månad. Har du en stor pott som du vill nyspara så fördelar vi den bäst över gärna fem kvartal.

Kan du hitta enklare fondval?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer