Sweco lämnar portföljen

sweco-i-taket(Johanna Kull) Sweco har senaste året stigit 58%. Tack för det säger Folkaktieportföljen. Men nu är den dyr, säger analytikerna. Istället lägger vi pengarna på ett ”litet klassiskt bolag” värt 35 mdr. Ett bolag som tar nya tag, på ett liknande sätt Sweco gjorde i fjol. 

Sweco har gjort ett riktigt hästjobb i portföljen. Medan börsen bara är upp 2 % sedan köpet i fjol, har Sweco givit 58 %. Köpet av holländska bolaget Grontmij har verkligen fått fart på intresset för aktien. Men prislappen har stigit väl fort till dyra P/E 35. Börsveckan rekommenderar nu sälj.

Nu innebär det inte att alla människor ska sälja sina Swecoaktier. Om du sparar på flera års sikt så kan du mycket väl behålla det finskötta bolaget. Men i en mer aktiv aktiv portfölj så har den gjort sitt. För nu.nibe-tar-sats

Istället lockar den småländska värmepannan Nibe som senaste åren verkligen fått fart. En aktie som alltid känns dyr, brukar det heta. Men senaste veckan kanske vi ser en öppning. De köper brittiska Enertech och gör en inbrytning på brittiska marknaden. Och Nibe har bra historik på att förvärva bolag. Reaktionen på aktiekursen har dock varit den omvända. Nibe tar nämligen tagit in pengar från aktieägarna för att ro hem köpet. Det har pressat aktiekursen som tappat nära 10 % senaste tiden. Men det handlar inte om misstro mot bolaget, utan att ägarna, stora som små, tömmer sina kassaskrin för att stärka bolaget med nya pengar. Därför går det kanske att fånga bolaget i dippen.

Den aktieanalys som vi lutar oss mot hittar du i Börsveckan, som hyllar köpet av Enertech och ser en stor potential. Lägg till att Nibe har som mål att öka omsättningen med 30 % närmaste åren.

De senaste köpen till Folkaktieportföljen är starka dels avvaktande. Inga nya siffror har tillkommit, utan snart väntar rapporterna.  Trelleborg är upp 5 % och bättre än börsen. Köpet Autoliv är visserligen plus 2 %, men aktien ännu mest under radarn, tycks det. Men vi har inte bråttom.

På den vanliga frågan om Claes Hemberg fortfarande är involverad i Folkaktieportföljen, så är han det i högsta grad. De verkliga pengarna är hans egna och ligger på hans privata konto…

Vilken aktie köpte du senast?/Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer