Duni-jojon en läxa

duni-jojon(Johanna Kull) Folkaktieportföljen städar ut besvikelsen Duni. Här finns några käpphästar att lära, som att undvika en förlust ger också pengar. Istället hittar vi en ny aktie med tillväxtambition och som mer bygger på svenskarnas konsumtion; MQ.

folkaktieportf-okt-16Först förlusten som vi lyckades att undvika: I våras såg servett-bolaget Duni mer lovande ut. Analytikerna talade om stabil aktie. Och det passade ju bra, som en aktie av tio, eftersom börsåret börjat med hemska kast.

Men stabila Duni gav en riktig kallsup. Tre månader senare pekade utvecklingen på -19 % på kontot. I ett sådant läge är det lätt att bli stressad, arg och sälja. Men bolaget var inte en sådan katastrof, om vi kikade på siffrorna. Ett bra bolag kan ibland misslyckas. På vårkanten var också analytikerna mer försiktiga.

När aktien fortfarande var rejält på minus i portföljen var det ändå inte bråttom att sälja. Vi talar ju om en stabil aktie, med stabila vinster. Det var bara tillväxten som inte vill fungera. Sedan sommaren har aktien också klättrat. +30%. I portföljen var den tillbaka på +-0 %. För att behålla aktien krävdes riktigt starka besked i sommarrapporten.

Sommarens rapport gav sedan en lite ljusning, men fortfarande inte tillräckligt bra för att behålla. Analytikerna var skeptiska igen. När analytikern skriver Neutral, ska du ha bra skäl för att behålla. Efter en halsbrytande berg och dalbana åker därför Duni nu ut. Utan att ha skadat portföljen.mq-starka-resa

Istället blickar vi efter konsumtionsaktier. Eftersom den globala ekonomin inte övertygar så kan en inhemsk svensk konsumtion vara ett val. MQ är nu ett bolag med mycket på gång. Både köpet av kedjan Joy och e-handel borde ge ett uppsving närmaste åren. Så skriver analytikerna i veckans Börsveckan. Bolaget har dessutom hög utdelning på 4,9 %, vilket brukar locka aktieköpare på höstkanten. Priset på aktien är också låga P/E 12 och analytikernas prognos är ett pris på 9,5 nästa år. Det är billigt.

Lägg märke till att portföljen däremed också kan säga följer ett tidigare råd här på bloggen: Plocka russinen ur Investmentbolagen. Tidigare har vi i portföljen Bilia. Och nu även MQ. Men portföljen har inte köpt investmenbolaget som äger aktier i bägge; Öresund, eftersom det är ovanligt dyrt just nu.

Vilken konsumentaktie lockar dig?/Johanna Kull

Relaterade inlägg

Kommentarer