Aktier för nybörjare – del 1 (3)

Av Johanna Kull

14 nov 16

Share

Uppdatering 23/8-18: Det finns en ny version av detta inlägg. Läs Johannas nya aktieskola här.
____________________________________________________________________

(Johanna Kull) Vilka aktier ska jag börja med? Hur ofta ska jag hjohanna_0025levffandla? Frågorna i aktiegruppen Aktier för nybörjare – Tjejer haglar. Här får gruppen grundare Tanja och Sarah svar på några av de vanligaste frågorna.

Senaste veckorna har sociala medier svämmat över av kvinnor som vill börja med aktier. Bra, tänker jag, ett eget sparande som viktigt steg mot ekonomisk jämställdhet. Facebook-gruppen Aktier för nybörjare – Tjejer är ett exempel. Gruppen har fått in 1 300 medlemmar på mindre än en månad. Här svar på några av deras första frågor:
Frågetecken

Vilka är de bästa nybörjaraktierna?

Bra nybörjaraktier är investmentbolagen. De har som idé att agera krävande ägare i andra bolag. Bakom bolagen står ofta rutinerade företagare som är långsiktiga ägare. De fungerar lite som en fond, fast med färre bolag. Och de ger dig både storbolag och småbolag i ett. Det ger extra stabilitet.Nybörjaraktierna

Ska jag köpa olika bolag eller räcker ett?

Köp flera bolag direkt så lägger du inte alla pengar och engagemang på ett enda bolag. Börja med minst fem olika bolag, gärna investmentbolag och högutdelare. Bredda sedan portföljen mer och mer. Statistik visar att de som har bäst avkastning är de som sparar i minst 12 aktier. Här en startportfölj.

Hur mycket ska jag som nybörjare köpa för?

Börja med småsummor så tål du dina första misstag. Ha gärna kvar merparten, kanske 90 procent, i breda aktiefonder. Det är en mjukare start och du behöver inte bli nervös under dina första stapplande steg på aktiemarknadens svajiga golv. Köp sedan regelbundet så undviker du de kortsiktiga svängningarna som börsen alltid har. När du månadsparar är tillfälliga börsnedgångar närmast en fördel. Då får du ju köpa billigare. Det är också så som proffsen köper aktier.

Vad är courtage?

Courtaget är köp- och säljavgiften som du betalar för att handla aktier. Storleken på courtaget är olika hos olika banker och beroende på vilken handelsplats du handlar. (Stockholmsbörsens huvudlista, den mindre listan First North eller på en utländsk börs.) Courtaget beräknas antingen som en procentandel på värdet du handlar för eller är en fast summa. Det finns de banker vars minsta courtage är noll kronor. Kom ihåg att en mindre köpsumma kan innebära att courtaget blir en stor andel av ditt köp.

Vilket konto ska jag välja? 

Aktier eller aktiefonder växer bäst på ”ISK-konto”. Ett ISK kan jämföras med en kartong som du fyller med innehåll. Sedan betalar du en låg och jämn skatt varje år. Att betala skatt varje år, oavsett om värdet går upp eller ned, kan vid första ögonkastet låta bakvänt. Men det ger ett bättre utfall för tillväxten på dina pengar. För skatten där är så låg. ISK är med god marginal, absolut bäst för pengar som växer i aktier, aktiefonder och blandfonder. Vi ska däremot undvika att ha för mycket kontanter på ISK. Det växer ju inte men vi får ändå skatta. Att under en kortare period ha lite kontanter på ISK är dock inget att oroa sig över, den skatten blir marginell. En annan fördel med ISK är att du slipper deklarera dina aktieaffärer. Här kan du läsa mer utförligt om hur skatten på ISK beräknas. Alternativet kapitalförsäkring (KF) beskattas på i princip samma sätt som ett ISK, men har ofta en kontoavgift. Det finns dock kapitalförsäkringar utan avgift. Här kan du jämföra olika bolags.

På gammalt aktie- o fondkonto (AF) får gamla skatten 30 procent skatt på vinsten när du säljer din aktie eller fond. Säljer du aktier måste du också deklarera detta själv, genom att fylla i en så kallad K4 blankett.

Vad bör jag undersöka innan jag köper?

En grundregel är att bara köpa aktier som du förstår. Det handlar inte om alla detaljer i bolaget utan mer ifall du tror på affärsidén? Jag plockar heller aldrig in ett bolag i min portfölj utan att först läsa flera oberoende analyser. De hittar jag på sajter som Placera, Börsveckan, DI, Affärsvärlden m.fl. Sedan jämför jag olika analyser med varandra för att få en bredare bild. Tänk bara på att analytikernas tidsperspektiv kan skilja sig åt och ofta är korta (ofta 3 mån till 1 år). Bry dig därför mest om den generella bilden analytikern har av bolaget. Diverse börsforum undviker jag dock, för att slippa bli offer för människor som försöker snacka upp just sina bolag.

Vilka är de vanligaste nybörjarmisstagen?

Det vanligaste misstaget många gör är att gasa för snabbt. Köpa en eller två aktier som blir antingen flipp eller flopp. Då är det lätt att bli övermodig eller tappa intresset. Bättre är att börja smått och sedan växla upp. Ska du lära dig åka skidor kastar du dig ju inte ut i de svarta backarna direkt. Du börjar i knappliften och tar dig stegvis bort mot de brantare backarna. Där farten är högre men fallhöjden också större. På samma sätt ska du tänka i aktievärlden!

Är du med i någon aktiegrupp på facebook? /Johanna Kull, sparanalytiker Avanza

Relaterade inlägg

Kommentarer