Lottas arv ska växa

lottas-arvLotta fick för några år sedan ett arv på närmare 1 miljon kronor och en del Sandvikaktier från pappa. Det är viktiga pengar för Lotta. Hon ska använda dem under pension om tidigast 10 år. Hur ska hon få dem att växa och inte chansa, undrar hon nu.

Lottas pengar har senaste åren legat på ett konto och inte vuxit en krona. Det är förstås irriterande i efterhand. Men det är tyvärr vanligt. För vi vet inte hur vi ska välja. Stressa nu inte för detta, utan här behövs en startplan, för en mjukstart.

Hela 7 av 10 svenskar har stora pengahögar på kontot. Just nu nytt svenskt rekord; 1 600 miljarder. Till bankens lycka och Lottas olycka. Nu är det slut på det. Lotta ska spara i många år och letar efter ett enkelt grepp för att komma igång.

Först behöver vi utgå från vem Lotta är som sparare och hur länge hon ska spara. Lotta säger att hon är intresserad av sina sparpengar, men inte aktiv. Och hon ska spara i minst tio år.

Sparvalet för Lotta:
*Fonder – för det passar den som inte är aktiv.
*Billiga fonder – för det passar den som inte vill vakta och byta fonder.
*Breda billiga aktiefonder – för att pengarna ska växa ordentligt

Nu låter det kanske enkelt att köra igång. Det stämmer, men här finns ändå några grepp att ha i minnet. Så att Lotta slipper överraskningar på vägen.

Startgreppen för dig med arv:
1. Öppna ISK-konto; det gör att dina fonder får växa med så låg skatt som möjligt.
2. Välj fond för 1/10 av värdet varje kvartal: Skynda långsamt. För Lottas nya sparval (aktiefond) kommer att variera i värde. För att du ska tåla svängningarna som kommer då och då, så köp över flera år. Köper Lotta för 1/10 per kvartal så går hon från 0 till 100 % aktiefond över 2,5 år. (Ps. när Lotta ska använda pengarna ska hon tänka på samma sätt; ta ut dem 1/10 per kvartal).tre-arvsfonder

Fondvalet:
Försiktigt: 1/2 AMF blandfond och 1/2 Länsförsäkringar global index (du får lite räntor och mest billig bred tillväxt)
Lagom: Länsförsäkringar global index (du får bred billig tillväxt)
Offensiven: 1/2 Länsförsäkringar global index och 1/2 SPP Sverige aktiefond. (du får bred billig och även offensiv tillväxt)

Fler lågprisfonder         ISK-kontot

Hur sparar du ditt arv?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer