Tv-serien Låna för livet

TV2-serien LÅNA FÖR LIVET är slut, men frLFL onsdagarågan lever. Vi lånar för mycket och när räntor stiger så lär vi få se jobbiga exmpel på pressad privatekonomi, tvångsflyttar och förluster. Här hela tv-serien med kommentarer.

Vi stresstester fyra familjer för att se om deras ekonomi klarar av  tuffare tider. Jag och Birgitta Piper coachar.
Del 1 – Experimentet börjar att jag träffar Cecilia och Ulf och får höra deras dröm om en jättelik utgift. Bara summan gav mig direkt huvudvärk. Men framför allt förvånades jag över på det smått nonchalanta sätt som de la fram idén om en jätteutgift som kan stjälpa deras ekonomi totalt. Birgitta får Nils att klippa sitt kreditkort.
Del 2 – Kvällens två familjer Abzalova och Katser, klarar sin ekonomi månad för månad. Men när SVT kommer dit blir det en rejäl räntehöjning.
Del 3 – Utgiftskollen. Familjerna saknar en gemensam bild över sina utgifter. Så de fick en enkel fråga. Vad kostLFL abzalovar vardagen och vad borde den kosta?
Del 4 – Familjerna får det extra besvärligt i kvällens program. De får sänkt jobbskatteavdrag och dessutom fastighetsskatt. Helt rimliga överraskningar de närmaste åren.
Del 5 – Familjerna måste nu verkligen ta ned sina kostnader. En stor bov är boräntorna. Familjerna ska lära sig att pruta på sina bolån.
Del 6 – Vi pratar buffert och familjernas behov av n reserv. Sen några dikeskörningar.
Del 7 – Det är slutomgång och nu två av familjerna ska få tillbaka alla pengar de sparat ihop. En helt vanlig familj, Wallman har sparat 31 000 kr på bara några månader.
Del 8 – Experimenten avslutas och det är dags för en sammanfattning. Familjerna ska få se resultatet av pratet om pengar, utgifter och vägval.

Hur planerar du får att tåla dyrare bolån? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer