E-kronan 10 år sen

AfrmobilmoneyE-krona kan bli aktuell i Sverige närmaste åren. Det är Riksbankens om står bakom initiativet. Bra, tänker jag. Men i Tanzania har de haft SMS-valutan M-pesa sedan tio år. Jag har själv prövat den och den fungerade riktigt bra i en helt vanlig kiosk, när jag köpte en flaska vatten.

För fem år sedan gjorde vi en sparar-resa till Kenya. En grupp sparare och jag skulle besöka oljekälla, kaffeodling, affärsmän, en reklamguru, fondförvaltare  och många fler. Det var en riktigt spännande resa.

Den första stora överraskningen var sms-pengarnas M-pesa. Folk på gatan handlade med sms. Hela 25 procent av landets BNP gick via sms. Idag lär siffran vara uppe i 40 procent. Idag får alla statsanställda i Kenya sin lön via sms…

Och det var inte kenyanska centralbanken som låg bakom valutan, utan telekombolaget SafaricomKenya air, som bara lät en m-pesa vara exakt lika mycket värd som en kenyansk schilling, oavsett hur den varierar i värde.

Idag finns sms-pengarna M-pesa i Afganistan, Sydafrika, Indien, Rumänien och Albanien. Länder där bankerna fungerar sisådär så har telekombolagen ryckt in. Varför får vi inte se telekombolag i västvärlden agera. Det undrar jag verkligen. Så storbankerna får lite konkurrens.

Vill du se svensk SMS-valuta?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer