Det våras för utdelningar. Du kan hitta dem i både fonder och aktier. Dessa butdelningsfondenrukar ta fart just under vintern. Det är med andra ord ett bra läge att bli långsiktig ägare i utdelningsbolag. Här är aktierna som passar nybörjare och halvaktiva sparare. Det finns även godis för fondsparare här.

Årlig utdelning på ofta 3-5% låter väl bra. För fondspararna finns här två Aktiespararna högutdelande. En ny högutdelande fond till lågpris. Andra högutdelare är: Swedbanks högutdelande. Sen finns också Reit-fonderna med hög utdelning. Men med mycket fastigheter är de nu under press och jag avvaktar.Skärmavbild 2016-08-26 kl. 16.02.34

Utdelningar hos bolag säger oss att bolaget mår bra, gör vinst och inte behöver mer av våra pengar. Stigande utdelningar är ännu bättre. Så får vi två enkla filter när vi letar efter bolag. Vi slipper därmed så kallade förhoppningsbolag och ryckiga tillväxtraketer.

Dessutom blir vi mindre beroende av hur kursen går närmaste månaderna och året. Utdelningen är som en stötdämpare och krockkudde mot gupp i aktiekursen. Ett ovärderligt pengaskydd, som över tid ofta ger dubbelt så stor avkastning på pengarna.

Ofta hittar vi aktierna bland konsulter, banker och telekombolag som ger upp mot 7 %. Men lockas inte av för hög utdelning. Över 7 procent ger mig ofta lite frågetecken. Mellan 4-6 procent är mer stabilt. Då får vi högre utdelning än börsen men missar också de knackiga bolagen som kanske måste sänka sin utdelning.

Tidningen Börsveckan gör årligen en utdelningsportfölj. En portfölj som dessutom slagit börsen med 8 procentenheter i år. Några av deras favoriter nu är storbankerna Swedbank och Nordea, konsulterna Ework och SJR och MQ. Bland småspararna är Betsson mest populär tillsammans med alla storbanker förutom Nordea. Bussbolaget Nobina har snabbt blivit en favorit med stabil verksamhet och utdelning på över 4 %.

Mitt råd: Småspararna väljer stabila och stora bolag. Det gillar jag. Betsson har likt spelbranschen haft en tufft år. Bättring kan vara på gång. Men börja i första hand med bredare bolag som inte är beroende av nya regler, teknik eller annonsering.

Och glöm inte; rätt konto är tveklöst ISK. Här får vi utdelningen skattefritt.

Sparar du i högutdelande aktier? /claes hemberg