”Indien bottnar i februari”

Börsen i Boindien-ned-10mbay har åkt ned 10% senaste månaden. Orsaken är nya sedlar som gör att ekonomin hotar att bromsa in. ”Botten kommer i februari. Nya sedlar är bra, men ockås ren valtaktik. För att korrupta politiker inte ska kunna muta väljare”, misstänker en van förvaltare i Sydostasien jag pratat med.

Hur börsen ska reagera på tumulten kring den nya sedlarna. Det är en av huvudfrågorna som just nu Gunnar Påhlsson har handalt aktier i Indien i många år.gunnar-pahlsson
”Bristen på sedlar kan nu att bromsa ekonomin något under detta kvartal. Det är detta aktiesäljarna redan räknat in. Efter nyåret kommer även aktieanalytikerna bli varse och då får vi se hur kurserna pressas ytterligare.”

Men även denna nedgång har en tydlig botten, väntar sig Påhlsson. För Indien växer så det knackar och reformerna kan få en positiv effekt.

”I februari när rapporterna står för dörren så kommer vi att se botten. Sedan kommer de vanliga frågorna om Indiens 7-8 procent tillväxt återigen komma i fokus och vi får se köparna komma tillbaka”.indisk-rupee

På vårkanten kommer även Indien att införa en enhetlig nationell moms. Äntligen kan varor och tjänster röra sig fritt i landet. Fram till idag så har olika regioner haft egna skattesatser. Detta har tidigare öppnat för både korruption och tröghet. Nu städar premiärminister Modi även här.

Och historien med nya sedlar misstänker Påhlsson inte bara har att göra med ekonomi, mutor och skatter. Visst blir det enklare att komma åt korruptionen inom byggsektorn osv, men det kan också ha att göra med höstens politiska val, menar Påhlsson.

”Inom indisk politik är det känt att många köper röster. Geindienborsennom att städa undan gamla sedlar kan oppositionen förlora sina möjligheter att köpa röster. Det är min högst personliga tolkning.”

Ovasett väntar sig Påhlsson att debaklet kring de nya sedlarna snart är förbi. Modi bad om 50 dagar att få de nya sedlarna på plats. Än så länge har det bara gått halva tiden. Och sedan vet vi att Indien idag är den lysande stjärnan på tillväxthimlen. Där Kina var för 10-15 år sedan.

Sparar du i Indienfonder?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer