Öppning gynnar Kinafonder

kinas-tre-borser

I vilket Kina sparar du? Gamla Kina backar och nya Kina växer samtidigt starkt. Det är därför nya öppningen av börsen i Shenzhen med många unga bolag kan bli så spännande. Visst kan det bil en liten rusning i Hongkong måndag morgon. Men först om några månader ser vi det mer på riktigt i våra vanliga Kinafonder. Och då lär skillnaderna blir tydliga. 

Gamla Kina med många statliga gruvor, byggbolag och fabriker tappar produktion och är inne i recession. Samtidigt visar Nya Kina med små nya bolag framfötterna växer 10% varje år. Men det bolagen i Shenzhen är hemskt dyra. Därför kanske vi snarare får se en ström från Shenzhen till Hongkong på måndag morgon.shenzhen-nasdaq

Kinafonderna vi har idag innehåller mest Gamla Kina. När det nyare Kina nu blir tillgänglig kan vi därför byta fot. Vill vi ha en fond som fokuserar på Nya Kina, behöver välja en aktiv fond. Ja, det kräver hädanefter en mer aktiv sparare.

Mitt råd: Det enklaste valet i Kina är att spara i en bredare Asien- eller Tillväxtfond.

På exakt samma sätt som vi i Sverige har gamla och nya bolag, så ser vi nu skillnaderna tydligare i Kina. I Sverige har tillväxten skett långsammare och det gör gränsen mer otydlig. Vi har låtit industrier som textil, varv, stål och rederi lägga ned, men i Kina är de fortfarande kvar. Därför blir Shenzhenbörsen, med sina 900 mkarine-hirner unga bolag, ett starkt stillskott av det Nya Kina.

Det Nya Kinas bolag är bara kanske ett årtionde gamla. Detta ser vi bland annat i Shenzhen. De finns framför allt inom teknik, miljö, energi och hälsa. Spännande branscher kort sagt. Bolag som fullt ut kan konkurrera med svenska och västerländska bolag, vart som helst i världen.

Jag pratar med två erkänd Kina-kännare. Karine Hirn, på East Capital China Miljöfond, i Hongkong. Hon berättar att de redan på måndag kan börja handla direkt på Shenzhen. ”Vi har gjort det tidigare, men nu blir det enklare. Detta har vi sett fram mot så länge. Bolagen som vi följt under många år kommer nu bli mer tillgängliga för alla.”rhenman

En annan på plats i Hongkong just denna dag är Gustav RhenmanAGCM Asia. Han ska nu öppna sin egen fond för Shenzhen-aktier närmaste veckorna. Han medger att aktierna i Shenzhen är generellt sätt dyrare. Men här finns köpvärda aktier, menar han. Han ser fram mot att kineser omvänt också köper aktier i Hongkong. Det kan stabilisera bägge börserna.

Även våra globalfonder lär känna av Nya Kina i allt högre grad. Men dröjer flera år.

Hur sparar du i Kina?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer