Kina har vi sålt

salt-kinafonder

Kina öppnar börsen i Shenzhen för utländska köpare, men svenska fondsparare har senaste åren tvärt om valt att sälja 4 av 10 kronor i Kinafonder. Men det finns också optimister. Jag har pratat med en expert på kinesiska affärer och en genuin aktiekännare boende i Hongkong.

kina-flaggaKinesiska politiker har inte kommit överens med börsen senaste åren. Deras försök att reglera, styra och ställa har lett till större börsoro än på många år. 2015 dök börsen som mest 30 %. Och svenska fondsparares misstankar hänger fortfarande kvar.

De senaste turerna rör stora kapitalflöden ut ur landet, som de häromdagen satte upp nya lagar kring. Men samtidigt verkar den ena handen inte veta vad den andra gör. För på måndag öppnar Shenzhenbörsen sin länk till Hongkong och plötsligt kan kineser för ut pengar genom att köpa aktier i Hongkong istället.

Jag pratar med Kinaexperten Frédèric Cho.

”Kina behöver öppna sig på många sätt samtidigt. Ibland hinner inte alla inom myndigheterna prata ihop sig. Det viktiga är att de öppnar sig. I vilken ordning är inte det viktiga.”

Öppningen mot omvärldens börser och näringsliv är också nödvändig för att förbättra utbytet av både affärer, kompetens och tekniker.

”Kinesiska bolag både köper och vill samverka med branschkollegor runt om i världen. Då är det förstås mycket enklare att nå ut om de är börsnoterade på en mer öppen börs. Sedan anses finns förstås olikheter i traditioner, priser mm, så det kommer att ta lite tid”, säger Cho.

När jag i våras var i Hongkong träffade jag bland andra Kinaförvaltaren Francois Perrin som just fokuserar på de små nytänkande bolagen inom miljöteknik. Han har valt just Hongkong som hemadress för att verkligen hitta rätt bolag.Hong kong bukten

Perrin menar att 1/3 av världens miljöteknik bolag finns i Kina. ”Det är därför jag bor i Hongkong”. Landets miljösatsning beror dels på att landet verkligen har akut behov av åtgärder på miljöområdet. Allmänhetens krav och förväntningar pressar på. Dessutom har staten stimulerat tillväxten i sektorn. Därför märks stora satsningar på allt från solceller till kolrening, vindkraft, kärnkraft och vattenenergi. ”Ingen vet vilken energi som kommer bli den ledande, utan kineserna måste finnas med i alla tekniker”.

Detta förklarar också varför kinesiska miljöteknikbolag fokuserar på hemmamarknaden i första hand. Där finns mest att göra och där är läget mest akut. Där finns också en tydlig betalningsvilja.

/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer