”Afrikas unga bådar gott”

afrikafonder-10-arSydafrika backar, står det i tidningen. ”Ja, flera länder har haft tufft senaste åren. Det värsta har nu hänt. Därför den unga nyfikna mellanklassen närmaste åren verkligen visa framfötterna”, säger Karin Fries, Afrikaförvaltare på Carnegie.

Karin Fries har arbetat med sin Afrikafond i tio år. Då var fonden en av de första i världen. Sedan dess har den slagit världsindex de flesta år. Torka, fallande råvarupriser och politisk klåfingrighet pressade däremot kontinenten rejält helt nyligen; åren 2014-2015.
Det är därför internationella bevakar talar om att Afrika går baklänges. Det är sant vad gäller senaste åren. Men tvärt om ser det nu ljusare ut, menar Fries.

”I år är Afrikafonden upp 13 %. Det bättre än av de flesta av svenskarnas fonder som i år pekar mest på 4-8 %. Något vi redan sett på årets börs och jag väntar mig några riktigt bra 5 år nu.”

Efter senaste årens turbulens med extrem torka i södra Afrika. Det stoppar hela samhällen beroende av jordbruk. Samtidigt har råvarupriser bromsat inflödet av dollar och diktatoriska politiker dämpat utvecklingen.

”Men århundradets torka kommer sällan två gånger. Råvarupriserna faller kanske inte mer nu. Och ledarna Mugabe och Zuma lär inte vara kvar länge till…”karinfries

Karin låter ovanligt förhoppningsfull. Hon har själv provat att bo nere i Sydafrika. Allt för att verkligen komma nära och lätt träffa olika bolag och se samhället på nära håll.

”I många afrikanska länder finns en ung stark medelklass som ställer krav på mobil ekonomi, resor, service och kvalitet, som många unga i västvärlden inte är i närheten av. De ställer helt nya krav på politiker och hela samhällen”

Sydafrika har varit en av senaste årens problemhärdar. Men president Zuma är på väg ut, en ny mer reformorienterad ledning väntas ta över. ”Med Sydafrikas bredd i ekonomin så bådar det gott för framtiden. De kan växa kraftigt”, säger Fries.

Marocko tillhör en annan av Fries favoriter. ”De tog politiskt intryck av den arabiska våren och breddade demokratin. De har samtidigt satsat på lättare tillverkningsindustri och solenergi. Här köper jag två bolag som gynnas av en starkare nationell ekonomi; ett bryggeri och en bank.”

Problemhärdar finns också. Fries nämner Nigeria och Egypten. ”Det tar tid. Det är bara behålla sina aktier.”

Karin Fries nämner två återkommande favoritbolag. ”Välskötta bryggerier och banker är givna vinnare på att länderna blir modernare, ekonomierna bredare och medelklassen större.”

Vilka tillväxtfonder sparar du i?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer