Väljer äldre Asien

SenastManila människore månaden har han sålt mindre tillväxtländer som Indonesien, Filippinerna och även Sydostasien. ”De tar mig emot. Jag gillar dem, men de har blivit för dyra. Istället väljer jag mer Kina, Korea och Taiwan”, säger Gunnar Påhlsson, Carnegie Asien. Hans ord påverkar även mina egna fondval.

Gunnar Påhlsson säger han inte är helt säker på vart börsvindarna blåser på vårkanten. Han ser scenarior som pekar både uppåt och nedåt. I sin portfölj agerar han däremot mer resolut; säljer små tillväxtländer och köper äldre Asien.

Nya Asien har verkligen klivit fram ordentligt senaste åren. Tillväxten är stark, valutorna har blivit mer stabila och börserna mer erkända. Med andra ord har det strömmat stora pengar till länder som Indonesien och Filippinerna de senaste åren. Men även här finns ett tak, för vilket pris de är värda, för en aktiv gunnar-pahlssonförvaltare.

”Jag gillar de här nyare ekonomierna. Deras strukturella tillväxt; med allt mer välmående befolkningar som får ekonomierna att växa från grunden. Det är ett viktigt tema jag tror på, på lång sikt. Men just nu är deras börser för dyra. Då måste jag sälja lite. Om än motvilligt. Men jag kommer tillbaka.”

Som mest hade Gunnar Påhlsson 60% av fonden i dessa nya asiatiska tillväxtländer. Och 40% låg i äldre Asien. Senaste månaden har han bytt fot. Istället har han lagt merparten av pengarna i äldre Asien.

Kina, Korea och Taiwan är just nu billigare än de nyare asiatiska ekonomierna. Samtidigt är dessa äldre mer mogna ekonomier mer stabila, vilket kan vara bra när USA får en ny mer oförutsägbar president.”

Gunnar säger att han å ena sidan är väntar sig en starkare amerikansk ekonomi i skuggan av Trump. Men samtidigt kan Trumps klåfingriga politik sätta hans ord i vrångstrupen på omvärldens ledare. Vi har sett det bara de senaste dagarna när Kinas ledare reagerade mycket starkt på Trumps närmanden till Taiwan. Liknande överraskningar lär komma under våren och då tål börserna i de äldre asiatiska ekonomierna mer börsoro.indisk-rupee

Indien lämnade Gunnar Påhlsson också under den senaste månaden. Där var det bytet av sedlar som fick honom att sälja av. Sedelbytet lär tillfälligt hämma ekonomin, väntar sig Gunnar. Men i februari väntar han sig att botten är passerad i världens näst mest folkrika land. Då kan han köpa in sig mer i Indien igen.

Mitt råd: när jag hör Gunnar så är det så uppenbart att det är väldigt svårt att vara en aktiv Asiensparare hemma i Svedala. Att välja rätt land där, låter i mina öron som ett enormt svårt pussel med snabba vändningar. Därför lär jag minska ned på enskilda länder närmaste tiden och välja mer av bredare Asienfonder.

Vad väljer du i Asien?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer