Rika gillar lågprisfonder

rea-juni-20151Rika väljer lågprisfonder mycket oftare än allmänheten. Bara var femte vanlig sparare hittar till lågprisfonder, visar Sifosiffror. Det är bekymmersamt få, eftersom avgiften äter upp folks sparpengar, så att inte spararen utan banken blir den stora vinnaren. Det kostar svenska folket 10-tals miljarder i avgifter i onödan.

Ett problem är att banker hindrar sina rådgivare från att föreslå lågprisfonder. Istället är en dyr blandfond (generationsfond) det vanligaste rådet.

Men rika har ofta större fokus på avgifter och ser igenom bankernas glättiga och osakliga råd om aktiva fonder. 1 av 4 med hög inkomst sparar i lågprisfonder. Mot bara 1 av 6 låginkomsttagare.  Vanliga fondsparare får ofta istället betalar för att åka formula-1 men får plats på bussen. Här listan på lågprisfonderna, som rika gillar.

sparar-i-lagprisfonderSärskilt är kvinnor och de över 55 år är illa ute. Ett grundproblem är att de lite mindre intresserade inte upptäcker lågprisfonderna, som faktiskt passar dem allra bäst.

Sedan tiotalet år har vi sett antalet lågprisfonder växa i Sverige. Idag finns 50-talet fonder med avgifter som har 75% rabatt jämfört med svenskarnas gamla Sverige- och allemansfonder.

De nya billiga fonderna hittar vi främst bland våra största fonder; Sverige och globalfonder. Här kan svenska folket spara över 1% i avgifter varje år. Det rör sig om 10-tals miljarder som svenskarna varje år kan plocka hem, utan att behöva vänta på börsuppgångar eller bättre världsekonomi.

Våra pengar i lågprisfonder är däremot fortfarande småpengar. Eller bara 10-15 % av våra fondpengar. De som sparar i lågprisfonder är nära dubbelt fler eller 21 procent av svenska folket. Det kan vi tolka som positivt. Att fler börjat välja billigare fonder.

Det finns två tydliga grupper som mest missar lågprisfonder. De är kvinnor och sparare över 55 år. Bland män är det 56 procent större intresse för lågprisfonder. Bland yngre är intresset 10 procent större än bland äldre.

Det handlar inte om att män och yngre förstår priser och fondavgifter bättre, utan att kvinnor och äldre ofta är mindre intresserade av nya grepp i sin ekonomi. Det har vi sett tidigare. Exempelvis prutar kvinnor betydligt mindre än män. Män ser över sina fonder oftare osv.

Sanningen är att många fler sparar i lågprisfonder, men svaren är bekymmersamt ointresserade. Eftersom om du väljer  lågpris omedvetet lär du inte välja lågpris för allt ditt sparande, vilket sannolikt vore klart bäst för svenska folket.

Flera av dessa omedvetna sparar säkert i lågprisfonder. Den största lågprisfonden alla kategorier är PPM-soffan eller AP7 Såfan. Här sparar 2,5 miljoner svenskar. Och den är ett strålande exempel på nyttan. Med låga avgiften 0,14% så ger den mer över till spararna.

Men spararnas okunskap är ett allvarligt problem för deras ekonomi. De sitter i en fondbåt som läcker enormt mycket pengar i avgifter.

I svenskarnas långsiktig ekonomi finns en besvärlig paradox i lågprisfonder. Våra lågprisfonder passar bäst för passiva och vanliga sparare. Dessa är dessvärre ofta ointresserade. Istället är det mer aktiva pålästa sparare som idag hittat till lågprisfonder. Och det stora kollektivet sparare lär fortsätta ösa pengar över finansbranschen istället för att ösa in pengarna på sina egna fondkonton.

Mitt råd: Jag använder gärna lågprisfonder i våra bredaste fonder, som global- och Sverigefonder, där jag har stora pengar som ska växa länga. Då är lågt pris avgörande för utfallet. Sedan kan jag välja mer aktiva fonder i de smala mer vassa fondvalen.

Sparar du i lågprisfonder?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer