Folkaktierna lockar igen

folkaktier-206Svenska folket har köpt väsentligt fler folkaktier i år. Antalet ägare ökar i 7 av 10 bolag och rusar mest i H&M. Det är ett häftigt trendbrott. I många år har svenskarna sålt 7 av 10 folkaktier. Andra aktier som får tillskott är Nordea och Investor. Spararna i folkaktier har också fått en ordentlig avkastning i år. Det kan fortsätta 2017.

I år rusar antalet aktieägare i våra största aktier – folkaktierna – med hela 118 471 nya småägare. Det sker efter fjolårets tapp på 13 000 ägare, en trend som hållit i sig senast åren. I år får dock hela nio bolag fler ägare medan bara fyra stycken får se antalet sjunka. Och folkaktierna har haft ett bra år med en snittavkastning på 10,5 %. Det är hela 6,5 procentenheter bättre än hela börsen.

folkaktierna-avkastningAv alla nya aktieägare köper nära hälften, 50 766, Hennes & Mauritz. Det är en ökning på 24 % jämfört med fjolåret. Det är främst unga nya aktieägare som köper. Ökningen göra att klädjätten petar ner Volvo från femteplatsen över de mest ägda svenska aktierna.

Samtidigt lockar 3 av 4 storbanker nya aktieägare, trots ett minst sagt skakigt år för bankerna i både Sverige och Europa. Nordea ökar mest med 15 % fler ägare. Endast Swedbank har tappat aktieägare. Även investmentbolaget Investor får 13 % nya ägare.

Bland förlorarna hittar vi återigen Ericsson som tappar aktieägare marginellt, -1 %.  Det behöver inte vara några aktiva säljare, utan det brukar vara ungefär så många som dör ifrån sina aktier. Antalet mer aktiva Ericsson-ägare, via en särskild bank på A, ökar istället med nära 50 %. De har köpt under den hårda press bolaget varit i år.  Men många av dessa är fortfarande på minus.

Värsta tappet av aktieägare står industrijättarna Sandvik och ABB för. De har tappat var tjugonde aktieägare (5 %) i Sverige. Aktieägarna har tröttnat på den ständigt försenade konjunkturen och uteblivna positiva nyheter.

Mitt råd: Investmentbolagen är alltid mitt förstaval för en ny aktieägare. H&M kan vara nästa steg i en bred aktieportfölj. Men alla de sparare som hoppar på H&M får tänka långsiktigt. Än är bolagets problem inte lösta och aktiekursen kan fortsätta vara pressad framöver. Däremot tror bedömarna på bättre konjunktur. Därför kan många av folkaktierna bli bra val. Bank och industri är vad analytikerna tror kommer locka.

Vilka folkaktier köper/säljer du? /Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer