Nyårlöfte till dig eller en vän

krona”Nej, han bryr sig inte om sina pengar. Han är för lat”. Orden kan vi ibland höra. Dessa personer menar egentligen ”Han förstår inte pengar”. Här de tre trösklarna att komma över. De ger en månadslön extra varje år. Utan att du behöver jobba en sekund. Tyvärr kan de vara så många som 7 av 10 svenskar, som inte insett det. Så bli inte överraskad om du känner fler av dem.

Pratar du pengar? ”De lata” (som inte är lata) tycks inte inse allvaret i pengar. Ja, jag menar riktigt allvar. Siffrorna på kontot är ju vårt arbete förpackat i en lätthanterlig valuta. Det är vår egen arbetstid, våra liv, som ligger där på kontot. Kanske låter detta som en aning för filosofiskt. Men det är fakta. Dina pengar är din tid, inget annat. Bryr du dig om din tid, så bry dig om dina pengar. ”Annars kan du lika bra sitta i fängelse”, som spararen Ulf sa en gång så fränt och rakt. Detta är likväl första problemet. Om du är rädd om din tid, borde du vara rädd om dina pengar. Få pengar över. Det är först då vi är fria att kunna välja.

Jobba eller spara? ”De lata” vill ofta jobba ihop sina pengar, istället för att spara ihop dem, säger de. Återigen är de inte lata. De jobbar ju. Men de är kanske penga-lata när de inte inser hur de faktiskt lurar sig själva. Tänk så här. En sparad 1 000-lapp i en vanlig Sverigefond dubblas i värde var sjunde år. Så plötsligt har du fått dubbelt mer utan att jobba någonting alls. I det perspektivet är det snarare den som sparar som är lat, om någon nu måste kallas lat. Hellre kanske smart. Och lite mindre kär i konsumtion på kort sikt. Hon ser hellre den långa resan om fem år, än en extra chipspåse idag.krona

”Behöver inga sparpengar”. Detta argument gör mig genuint upprörd. Samma människor som inte har en krona kvar i slutet på månaden säger att de inte behöver pengar i reserv. Då tvingas vi leva med kniven på strupen den 24e varje månad. Det är ungefär så genomtänkt vi som jägarfolk vägrade att plantera grödor. Hellre då lägga undan ett förråd för tuffare tider. Det har mänskligheten gjort i 25 000 år.

Små procent avgör ”De lata” har inte heller insett att små procent i tillväxt på pengarna kan ge 3-4 pensionsår helt gratis. De har antagligen hemma vid middagsbordet aldrig pratat pengar på ett enkelt fördomsfritt sätt. Det är ju lätt att avfärda barnens idéer och förslag med ord som ”vi har inte råd”. Hellre; ”Javisst, vilken annan utgift vill ni ta bort istället?” Det är ju just detta som ekonomi handlar om val. Vi väljer en det ena eller en det andra. En pappa jag pratar med säger att han inte har råd med extra mattehjälp till sonen. De har samtidigt köpt en ny bil. Bakläxa i min bok. Ekonomi handlar om genomtänkta val. Och de val som har längre effekt är viktigare. Sonen borde gå före, menar jag.

Andra skyller på att ”pengar är svårt” eller att ”rådgivaren får ta det där”. Detta är ju precis den lögn som vissa i bankvärlden sprider omkring sig. De vill ge sken av ha viktiga avgörande jobb som är värde svinhöga avgifter. Inget kunde vara mer fel. Då skulle svenska folket i så fall ha ett riktigt bra vasst sparande. Så är det INTE idag, tyvärr.

Så då har vi som individer ett val. Antingen gör vi en egen plan, eller så tar vi en plan som många fler prövat. Vilken är din plan? Här kan du min.

Första svaret finns pengar du redan sparat. Det kostar inte en krona men ger en månadslön i snitt. Skulle svenska folket spara med 1) lågt pris på sina fonder få ut 10 000 kr extra varje år. Lägg till 2) en bättre balans med mer aktiefonder istället för räntor och du har 10 000 kr till. Och sist; 3) välj låg skatt på ISK som ge 10 000 kr till. Vi talar om en hel månadslön extra varje år. En peng som vi kan välja att spara. Så kan du skaffa dig en ledig en månad per år… eller ha en längre pension….  eller ha en mer fri pension.

Andra svaret finns för nya sparpengar:
1) Börja med att lägga undan 5% av lönen. Vänta dig inte att någon annan gör det.
2) Spara på ISK-konto, för att få låg skatt.
3) Välj hälften lågprisfond Sverige och hälften global. (AMF Sverige och SPP global)

När du blir äldre och kan få en bättre ordning på din ekonomi, kanske du kan öka din sparkvot till 10 eller 15%. För många är detta lämpligt vid fyllda 50, när barnen flyttar hemifrån. Men när det är dags kan bara du avgöra.

Vi måste försöka förstå vad som faktiskt påverkar våra liv. Vi väljer livspartner, vi väljer jobb, vi väljer bostadsort… vi väljer också hur vi hanterar våra pengar.

Låt dig, dina barn och vänner ta ansvar. De växer med uppgiften. Som tonåringar, måste de få försöka. Bara så lära de sig. Och mycket få kommer att gå fel. Det är faktiskt väldigt svårt att göra helt fel.

En sak är säker: Du väljer! Och har du eller din vän ingen egen tydlig plan utstakad så kan du gärna kopiera min.

Vad har du valt?/claes hemberg.

Relaterade inlägg

Kommentarer