Hellre utdelningar än preffar

preferensaktier-bloggRikas favoritaktier senaste åren – preferensaktier – har fallit senaste veckorna och månaderna. Stigande ränta är boven i dramat. Nu har de rika börjat att sälja av. Antagligen borde de sälja mer. Ett alternativ är utdelningsaktier. Något som de rika varit bra på länge.

På tre månader har preffarna tappat mellan 8 och 12 %, vilket är upp mot två hela årsutdelningar. De flesta preffar har fått en släng av sleven. Bara Oscar properties har hållit emot tack vare kraftigt stigande aktiekurs.

Men precis som långa räntefonder tappat så sjunker värdet på preferensaktiernas ränteben, när räntan stiger. Därför väntar vi oss att preferensaktier får samma dåliga framtid till mötes som de obligationsfonder vi varnat för.

Utdelningsaktier är ett alternativ- som också kan ge 4-6% per år. Här en lista.  Aktiekursen svänger mer, men ger oss också del av tillväxten i bolaget. Utdelningsaktier är inte heller kopplade till andra räntor på samma sätt som preffar, utan mest till bolagens verksamhet. Välj även här gärna 4-5 stycken, så att du inte är beroende av en.

relation ränta prefDessutom pressas 9 av 10 preferensaktier ytterligare av att de är i fastighetsbranschen. Det innebär en dubbelsmocka eftersom fastighetsaktier också tar extra stryk när räntan vänder upp. Stigande ränta betyder att framtida lån kommer kosta mer, vilket får också aktie-delen i preferensaktien att tappa både glans och lyster.

Spararna har bara reagerat med lillfingret än och sålt i hälften av preffarna. Istället har de ”köpt på kursfall”, vilket funkat tidigare år. Nu kan det dock bli en ofrånkomlig förlustaffär. Analytiker talar nämligen om att räntan (10-åringen) ska upp från dagens 0,6 mot 1,6 % under 2017. Det kommer vara en riktig kalldusch för preferensaktierna. Speciellt ifall också inflationen tar fart.

Mitt råd: Jag håller mig ifrån preferensaktierna. Utgår vi från stigande ränta finns inte mycket att hämta. Risken är att vi hamnar i en rävsax där hög utdelning lockar, men där kurserna fortsätter nedåt. Istället tittar jag gärna på utdelningsaktier.

Undviker du preffar år 2017?/Claes Hemberg

Preferensaktiens utdelning är skrivet i sten och kan inte växa. Preferensaktier ger stabil utdelning, men du får inte del av tillväxten i bolaget. Tillsammans med ”inlösen-kursen” brukar inte kursen röra sig så mycket uppåt, men desto snabbare nedåt. Vid stigande ränta ”äts” värdet av utdelningen upp eftersom det blir mer attraktivt att placera pengarna i räntor. På samma sätt är prisökningar (inflation) dåligt för preferensaktier. Även fast debatten mest kretsat kring obefintlig inflation har den stigit sedan början av 2015. Då var den strax över 0,5%. Idag 1,5%. Det gör att den faktiska utdelningen är lägre, vilket avspeglas i kurserna som toppade under 2015 i de flesta preferensaktierna.

Relaterade inlägg

Kommentarer