Folkportföljen tuffa kvartal

Folkaktieportföljen jan.17Folkportföljen fick känna rejäl motvind på sena höstkanten. Tre aktier fick riktigt med besvär under sista kvartalet. Därmed slutade portföljen på bara 5%. Det är 4-5% efter börsen. Över halva tappet står portföljens danska aktie för. Men jag säljer inte, utan väntar på återkomsten.

Storbolag hade ett jobbigt år på börsen. Men så sista kvartalet gick banker och rader av industribolag riktigt starkt. Det var överraskande vändning som jag inte riktigt var beredd på. Med andra ord kanske 11 aktier blir väl lite, kan jag tänka. Åtminstone om jag samla på mig så många aktier på fallrepet samma tid. Det är inte för inte som många aktiefonder har åtminstone 25 aktier. Men det är inte funktionellt för en sparare, utan jag får hålla mig på den här nivån om vi ska kunna diskutera.Folkaktieportföljen 2017

Inför hösten fick Trelleborg och Autoliv visserligen plats i portföljen under hösten. Jag letade två industriaktier, efter att konjunkturen visade tecken på återkomst och industriaktierna hade gått sopigt tidigare under året. Valet var helrätt. Bägge har på kort tid stigit 15% vilket är långt bättre än börsen. Men mycket annat gick förvånansvärt knackigt.

Men de tänkta stabila aktierna har varit en hemsk besvikelse. H&M och Novo Nordisk har dykt 10 och 30 procent på börsen. Det är oförlåtligt, kan någon tycka. De var mina två svarta svanar i år. Att två så välbevakade bolag kan överraska så ska inte vara riktigt möjligt, tänker jag. H&M är nu -5% i portföljen, efter tre år. I Novo var det både sämre försäljning, konkurrens och Trump som spökade. Och den dök -30%. Usch.

En annan sur upplevelse är Scandi Standard. Nya smittade fåglar sänkte aktien. I fjol när en liknande händelse drabbade bolaget hämtade sig snart aktien. Med det i tanken valde jag att inte sälja. Nu väntar jag mig att kycklingfirman kommer med stark rapport här på vårkanten och därför får aktien vara kvar, trots osäkerheten.

Lite mindre kända Swedol och Nibe, kända för sina yrkeskläder och sina värmepumpar har också överraskat. Bägge har varit i köptagen. Något som borde rosas, kan vi tycka, men aktiemarknaden har varit mer sval. Jag väntar mig även här god siffror och ord inom närmaste tiden. Behåll.

Dessutom har jag två aktier som inte rört på sig nämnvärt; Assa Abloy och MQ. Låsfirman växer på bra, men marknaden har tagit en paus. MQ har en ”envist svag försäljning”, men den höga utdelningen brukar locka.

Bilia har hållt måttet i år. Men det är inga häftiga uppgångar, utan stannar strax över 10%. Årets bästa affärer syns istället inte i portföljen var istället Haldex och Sweco. De gav 30-50%…

Var har jag då lärt mig av året? Även om året har gått, så är jag inte riktigt beredd att sätta ned fingret än. De många motgångarna gör att jag har svårt att tala om missbedömningar, lathet eller överdriven försiktigt. Jag var ledig i 7 månader. I slutet av den perioden gick det illa. Kanske hade jag bedömt bolagen annorlunda om jag hade varit mer inläst.

Inför 2017 gör jag ingen förändring alls. Jag gillar bolagen i portföljen på lite olika premisser. De nya  köpen Trelleborg och Autoliv är de som följt planen sista tiden. Jag väntar mig en uppryckning av många andra.

Mitt råd: En aktiv portfölj kräver vaken ägare. Sedan kommer inte år eller kvartal att ge det som vi önskar. Vi behöver mer tålamod.

Villka bolag gillar du inför 2017?/claes hemberg

 

Relaterade inlägg

Kommentarer